Dnevne novosti

Brammertz misli da se u regiji opstruira procesuiranje visokorangiranih počinitelja ratnih zločina

09.10.2015 07:10 SARAJEVO, 8. listopada 2015. (Hina), Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz ocijenio je kako u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji nema dovoljno spremnosti za procesuiranje visokorangiranih osoba odgovornih za ratne zločine a posebne kritike uputio je Tužiteljstvu BiH jer drži kako ono isuviše sporo obrađuje predmete koje mu je proslijedilo tužiteljstvo Haaškog tribunala, u intervjuu objavljenom u četvrtak. 
Brammertz je ovo kazao u intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) objavljenom u četvrtak u Sarajevu u kojemu stoji njegova izjava kako "poput BiH i u Srbiji i Hrvatskoj postoji malo apetita za podizanje optužnica protiv visokorangiranih osoba koje su utjecajnije u zajednicama". Glavni haaški tužitelj ujedno je pozvao vlasti Srbije da nakon odlaska Vladimira Vukčevića s pozicije glavnog tužitelja za ratne zločine te zemlje na njegovo mjesto imenuju osobu sa znanjem, karizmom i iskustvom koja može nastaviti rad na procesuiranju složenijih predmeta. U intervjuu kojega je očevidno dao tijekom ovotjednog radnog boravka u BiH Brammertz je potvrdio kako očekuje da najkasnije do kraja godine Tužiteljstvo BiH donese odluke o procesuiranju predmeta što mu ih je ranije ustupilo tužiteljstvo ICTY-a. Ne dogodi li se to, najavio je glavni haaški tužitelj, Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kani podnijeti "vrlo, vrlo negativan izvještaj" o suradnji BiH.

Koliko točno takvih predmeta čeka na procesuiranje ne zna ni sam Brammertz. "Prvotno smo prebacili predmete vezane za 40 osoba. U nekim predmetima je jedan osumnjičeni a u drugima više. Sada je u nekim predmetima ostvaren napredak a neki su podijeljeni, stoje", pojasnio je ovaj problem Brammertz. Tužiteljstvo BiH ranije ovog tjedna objavilo je kako je do sada podignulo optužnice protiv 509 osoba osumnjičlenih za ratne zločine no Brammertz upozorava kako brojke same po sebi nisu nikakav pokazatelj kvalitete optužnica jer postoji dojam kako je "prioritet na jednostavnijim predmetima" na što je, kako ističe, i osobno upozorio. Brammertz misli kako s ovakvim radom pravosuđe u BiH neće dosegnuti ciljeve postavljene državnom strategijom procesuiranja ratnih zločina. "Uz dužno poštovanje mojim kolegama tužiteljima (u BiH) moram kazati kako nisam uvijek bio uvjeren da oni doista žele ozbiljno raditi na predmetima ratnih zločina", kazao je Brammertz kritizirajući pravosuđe u BiH. Dodao je kako je zbog svih opaženih problema nužna neovisna analiza stanja u pravosuđu koju trenutačno provodi Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).