Dnevne novosti

U Osijeku počeo skup "Ustavnopravne i obiteljskopravne aktualnosti"

02.10.2015 07:40 OSIJEK, 1. listopada 2015. Hina, Znanstveno - stručni interdisciplinarni skup "Ustavnopravne i obiteljskopravne aktualnosti" započeo je u četvrtak u Osijeku, u organizaciji osječkoga Sveučilišta, osječkog Pravnog fakulteta i Hrvatske udruge za pravnu zaštitu obitelji. 
Profesorica osječkog Pravnog fakulteta i voditeljica radne skupine za izradu Obiteljskog zakona Branka Rešetar rekla je kako se radi o tradicionalnom skupu, koji okuplja domaće i inozemne stručnjake, s ciljem edukacije iz područja obiteljskog prava. S obzirom na to da je Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon iz 2014. godine, Rešetar je najavila da će se na skupu, na znanstvenoj razini raspravljati o institutu suspenzije zakona, ovlastima ustavnih sudova u komparativnim sustavima i aktualnom stanju u Hrvatskoj. Podsjetila je kako je Ustavni sud iz predostrožnosti suspendirao spomenuti zakon, kako bi si ostavio vrijeme za odluku o njegovoj ustavnosti. Iako se u javnosti pogrešno percipira da je taj zakon protuustavan, ocjene o protustavnosti nema, a Vlada je u međuvremenu donijela novi zakon, koji je konceptualno isti, ali je uvažila prigovore, koji su bili osnovani, ali su bili više tehničke naravi te ne bi bili upitni s pozicije ustavnog prava, napomenula je Rešetar.

Smatra kako će novi Obiteljski zakon, koji bi na snagu trebao stupiti 1. studenog, kao i prethodni, za cilj, uz ostalo, ima olakšati postupak razvoda braka, poticati sporazumijevanje roditelja i obiteljsku medijaciju te ubrzati postupak posvojenja. Tijekom dvodnevnog skupa, uz ostalo, će se govoriti o suspenziji zakona u praksi europskih ustavnih sudova, odnosu načela vladavine prava i roditeljske skrbi, europskoj sudskoj praksi u području obiteljskog prava te obiteljskoj medijaciji i privremenim mjerama u hrvatskom i europskom obiteljskom pravu.