Dnevne novosti

Pusić s iranskim ministrom dogovorila gospodarski forum

30.09.2015 07:17 ZAGREB, 29. rujna 2015. (Hina), Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u utorak u New Yorku s iranskim šefom diplomacije Mohammadom Javadom Zarifom i dogovorila gospodarski forum na kojem bi tvrtke dviju zemalja imale priliku uspostaviti međusobnu suradnju. 
"Kako se Iran otvara, vlada prava navala na golemo iransko tržište, ali dobila sam pozitivnu reakciju iranskog ministra. Iran želi s Hrvatskom razvijati gospodarske odnose i želi nam izaći u susret. Dogovorili smo gospodarski forum gdje bi tvrtke iz dviju zemalja mogle dogovoristi gospodarsku suradnju", kazala je ministrica Pusić koja se nalazi u New Yorku u povodu zasjedanja Opće skupštine UN-a. Hrvatskoj se na iranskom tržištu, istaknula je, pružaju velike prilike. Dodala je da s Teheranom Hrvatska treba potpisati još neke sporazume u cilju olakšavanje gospodarske suradnje, "ali smo osigurali većinu dokumenata u odnosima između Hrvatske i Irana".

S iranskim je ministrom Pusić razgovarala i o rješavanju situacije u Siriji jer međunarodna zajednica prepoznaju ulogu Irana u pronalaženju rješenja za okončanje rata u toj zemlji. "Ovdje je iranski ministar vanjskih poslova jedna od središnjih figura, prvo zbog sporazuma Irana i Zapada o iranskom nuklearnom programu i pristanka Teherana na visoku razinu kontrole u zamjenu za ublažavanje sankcija, a također i zbog činjenice da svi prepoznaju ulogu Irana u pronalaženju rješenja za rat u Siriji", kazala je ministrica. "Iran se na velika vrata vraća u međunarodnu zajednicu (...) važno je u kojoj je mjeri Iran spreman sudjelovati u pronalaženju političkog rješenja s EU-om, SAD-om, Rusijom i zemljama u regiji", dodala je Pusić. Sa Zarifom je razgovarala i o ulozi Turske u zbrinjavanju postojećih migranata.