Dnevne novosti

Projekt za zajedničko djelovanje kod iznenadnih onečišćenja Jadrana uspješno proveden

30.09.2015 07:15 RIJEKA, 29. rujna 2015. (Hina), Projekt „HAZADR: Jačanje operativne spremnosti za borbu protiv onečišćenja mora uljima, opasnim i štetnim tvarima na Jadranu", koji se tri godine ostvarivao u okviru IPA operativnog Programa jadranske prekogranične suradnje, uspješno je proveden, a u utorak je u Rijeci održana završna konferencija tog projekta. 
Glavni cilj HAZADR-a je uspostava prekogranične mreže za prevenciju rizika i upravljanje kriznim situacijama, kako bi se smanjila opasnost od onečišćenja Jadranskog mora te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje protiv ekoloških i tehnoloških katastrofa u slučaju brodoloma, izlijevanja nafte i štetnih tvari u more i drugih nezgoda. Projekt se provodio pod vodstvom talijanske Regije Puglia i njezine Službe za civilnu zaštitu, sudjelovali su partneri iz Hrvatske, Italije, Albanije, Slovenije i Crne Gore, a ukupna vrijednost projekta za sve partnere je bila veća od 3 milijuna eura. U sklopu projekta radilo se na unaprjeđivanju stručnosti i spremnosti regija, županija i operativnog kadra, koje su uključene u provedbu planova intervencija na moru, na usklađivanju propisa za zaštitu mora od onečišćenja, usklađivanju i skraćivanju vremena reakcije u slučaju onečišćenja, uspostavi zajedničke baze podataka o dostupnosti opreme za intervencije, održane su prekogranične vježbe i poboljšan sustav ranog upozorenja. Nakon završetka projekta nastavit će se unaprjeđivati operativnu pripravnost i sposobnost za reakciju u kriznim situacijama, kao i izrada regionalnih i županijskih planova intervencija ondje gdje još nisu napravljeni te prekogranične vježbe.

Jedan od partnera projekta i domaćin konferencije je Primorsko-goranska županija, a zamjenik župana Marko Boras Mandić ocijenio je da je projekt uspješno implementiran te da su partneri nabavili potrebnu opremu za borbu protiv onečišćenja mora i izgradili odgovarajući sustav ranog upozorenja za iznenadna onečišćenja. Podsjetio je na pomorsku nezgodu turskog broda „Und Adrtiatic“, koja se dogodila 2008. u hrvatskom dijelu Jadrana, i koja je, rekao je, ukazala na brojne probleme i propuste kada je riječ o planiranju i provedbi intervencija na moru. Jedan o važnih rezultata projekta je i osnivanje Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora, koji će danas biti otvoren u Rijeci. Osnivač centra, koji je također financiran programskim sredstvima, je Primorsko-goranska županija. Centar će provoditi edukacije, savjetovati, izrađivati strateške projekte i planove te se baviti istraživanjem i razvojem vezanim uz očuvanje mora od onečišćenja, a za njegovo osnivanje i aktivnosti odobreno je 328.000 eura, od kojih je 85 posto osigurano iz IPA fonda, a 15 posto osigurala je županija. Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić rekao je da je riječ o izuzetno značajnom projektu za Jadran, regiju i Hrvatsku kao pomorsku zemlju. Prema planu koji se izrađuje u resornom ministarstvu, novoosnovani centar bi trebao postati ustanova koje će educirati i izdavati certifikate čimbenicima koji će postupati u slučajevima iznenadnog onečišćenja mora, rekao je Antešić dodavši da u ministarstvu drže da je osnivanje tog centra jedno od važnijih postignuća, koje je u posljednje vrijeme ostvareno u svrhu zaštite Jadrana.