Dnevne novosti

Neovisni odvjetnik ECJ-a protiv "Safe Harboura"

24.09.2015 07:00 LUXEMBOURG, 23. rujna 2015. (Hina/AFP), Neovisni odvjetnik Europskog suda pravde (ECJ) doveo je u srijedu u pitanje sporazum o zaštiti osobnih podataka između EU-a i SAD-a, ocijenivši da "nije pravno valjan" s obzirom na masovni nadzor elektroničkih komunikacija koje je provodio Washington, a što je 2013. razotkrio Edward Snowden.
Neovisni odvjetnik Yves Bot ocijenio je u zaključcima objavljenima u srijedu da sporazum "Safe Harbour", koji regulira prijenos podataka u komercijalne svrhe između Europske unije i Sjedinjenih Država, "nije pravno valjan" i da ne osigurava dovoljnu razinu zaštite osobnih podataka. Mišljenje neovisnog odvjetnika ne obvezuje ECJ, no on ga često slijedi. Odvjetnik je mišljenje donio u slučaju Maxa Schremsa, austrijskog pravnika koji je zadnjih nekoliko godina postao trn u oku Facebooka. On se još kao student žalio irskoj agenciji za zaštitu privatnosti budući da se europsko sjedište Facebooka nalazi u Irskoj. Razlog za žalbu bio je taj što Facebook prenosi sve ili dio podataka o svojim korisnicima u Europi na servere u SAD gdje ih se čuva. To Schremsa zabrinjava, posebice nakon Snowdenovih otkrića o NSA-inom programu masovnog nadzora elektroničkih komunikacija u svijetu.

Žalba mu je bila odbačena, no on nije odustao. Godine 2014. pokrenuo je skupnu tužbu protiv Facebooka koju je podržalo 25.000 korisnika te društvene mreže. Tužba je odbačena u srpnju. Neovisni odvjetnik ECJ-a mišljenje je donio u vezi žalbe u Irskoj, ocijenivši da nije trebala biti odbačena. Bot je ocijenio da čak i ako neka treća zemlja ima "odgovarajuću" razinu zaštite osobnih podataka, nadležne nacionalne vlasti mogu intervenirati i suspendirati prijenos podataka ako je to potrebno. Važno je to što je ocijenio da sporazum "Safe Harbour" "nije pravno valjan". Kao razlog navodi to što SAD "masovno prikuplja osobne podatke građana Europske unije koje se prebacuje, a da oni nemaju mogućnost učinkovite sudske zaštite". Drugi argument mu je da "američke obavještajne službe provode masovan i neselektivan nadzor".

Botovo mišljenje pozdravili su neki zastupnici Europskog parlamenta. "Komisija ne može više ignorirati zahtjev Parlamenta da suspendira 'Safe Harbour'", rekao je njemački zastupnik Zelenih Jan-Philipp Albrecht. Europska komisija nije imala komentara, ali je podsjetila da je 2014. počela intenzivne pregovore s Washingtonom radi jačanja "Safe Harboura" i nada se da će oni uskoro dati rezultata.Nakon četiri godine pregovora, početkom rujna ove godine EU i SAD finalizirali su okvirni sporazum (Umbrella Agreement) o zaštiti podataka u transatlantskoj policijskoj i pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima, koji još mora usvojiti američki Kongres da bi stupio na snagu.