Dnevne novosti

Vijeće za obranu podržalo prijedlog Plana obrane RH

23.09.2015 07:27 ZAGREB, 22. rujna 2015. (Hina), Vijeće za obranu na sjednici održanoj u utorak podržalo je prijedlog Plana obrane Republike Hrvatske, te će isti biti upućen u proceduru donošenja, priopćeno je večeras iz Službe za odnose s javnošću Vlade RH. 
Riječ je o temeljnom dokumentu iz područja obrane kojeg Republika Hrvatska nije imala još od svog osamostaljenja. Uz postojeće dokumente donesene u protekle dvije godine - Strateški pregled obrane RH i Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga, donošenjem Plana obrane zaokružio bi se paket od tri temeljna dokumenta iz područja obrane, navodi se u priopćenju. Njime se definira funkcioniranje države i društva u stanju neposredne ugroženosti i u ratnom stanju. Usklađuju se nacionalna rješenja u području kriznog planiranja s NATO sustavom odgovora na krize.

Također, Planom obrane detaljno se definira i razjašnjava uloga civilnih nositelja obrambenih priprema i pravnih osoba posebno važnih za obranu, ističe se u priopćenju. "Ono što je važno, Plan obrane može biti i model i osnova za uspostavu cjelovitog nacionalnog sustava odgovora na krize", priopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade RH. Na službenim internetskim stranicama Ureda Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović kratko je objavljeno da je "danas na Pantovčaku održana sjednica Vijeća za obranu na kojoj se raspravljalo o planu obrane".