Dnevne novosti

Flego (SDP) i Marić (HDZ): odustati od zakona o osnivanju svečilišta u Slavonskom Brodu

22.09.2015 07:35 ZAGREB, 21. rujna 2015. (Hina), Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu suglasio se u ponedjeljak s Vladinim prijedlogom da se osnuje sveučilište u Slavonskom Brodu, unatoč pozivu Gvozdena Srećka Flege (SDP) u Gorana Marića (HDZ) da se odustane od zakona koji to propisuje.

Zakon koji uređuje osnivanje sveučilišta treba povući, to je uvreda visokom obrazovanju, ocijenio je Marić, pozivajući "na razum" sve koji bi ga "eventualno" podržali. Marić je izrazio čuđenje što Vlada za zakon traži hitni postupak, što ga se donosi "pet dana prije raspuštanja Sabora", te što ga ne prati odgovarajući elaborat i analiza koliko Hrvatskoj treba sveučilišta. "Neprimjenjiv, kontroverzan, disfunkcionalan, nasilnički zakon", neki su od 'epiteta' kojima je Marić označio zakonski prijedlog, pitajući se kome je palo na pamet napisati zakon koji unaprijed diktira bilo kakvu odluku Senata.

Kritičan prema predloženom zakonu bio je i SDP-ovac Flego. Nemam ništa 'protiv', ni 'za' osnivanje tog sveučilišta koje se, što je presedan, osniva od tri institucije od kojih su dvije sastavnice sveučilišta u Osijeku, a da to sveučilište nije donijelo nikakvu odluku, rekao je Flego, sugerirajući kako bi bilo uputno pričekati da to učini senat osječkog sveučilišta. I Flego upozorava da nema elaborata o funkcioniranju brodskog sveučilišta ni o strukturi njegovih nastavnika, iako su već sada, napominje, najviše nastavnika na strojarskom i učiteljskom fakultetu zaposlenici osječkog sveučilišta. Naglašava da je odluku o 'prebacivanju' ta dva fakulteta na drugo sveučilište trebao donijeti Senat osječkog sveučilišta, a da u predloženom zakonu stoji kako će tu odluku Senat donijeti u roku od 90 dana od njegova donošenja. To je protuzakonito i ja molim da odgodimo donošenje ovog zakona, poručio je Flego.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar priznaje da nema prethodnu suglasnost, no dodaje da je razgovarao s rektorom i ima "usmenu suglasnost". Kako donijeti odluku o izdvajanju sastavnica Sveučilišta kada još nije osnovano sveučilište u koje bi se ti dijelovi izdvojili, pita se ministar. Može se činiti nezakonitim, ali to je zatvoreni krug, odgovara Mornar kritičarima te dodaje kako ima elaborat o načinu funkcioniranja novog Sveučilišta. Mornar ističe da za brodsko sveučilište već postoji "jezgra", u tom gradu, naime, već djeluju strojarski i učiteljski fakultet te veleučilište, pa postoji potreba tog kraja za sveučilištem, a zbog blizine BiH izgledno je da bi na studij dolazili i studenti iz susjedne države. Za predloženi zakon glasovalo je šest zastupnika, samo je Marić bio protiv. Odbor je podržao i konačan tekst zakona o muzejima.