Dnevne novosti

HNB neće podleći pritiscima

16.09.2015 07:40 ZAGREB, 15. rujna 2015. (Hina), Hrvatska narodna banka (HNB) priopćila je u utorak, dan prije prosvjeda Udruge Franak, kako neće podleći nikakvim pritiscima, bez obzira na to dolaze li iz politike, bankarskog sektora ili pojedinačnih interesnih skupina. 
Dan uoči najavljenog prosvjeda Udruge Franak ispred HNB-a, središnja banka poručila je kako ta udruga "unatoč spremnosti i otvorenosti HNB-a za dijalog, već nekoliko mjeseci kontinuirano i smišljeno primjenjuje različite oblike pritiska u odnosu na HNB, od podnošenja prekršajnih i kaznenih prijava te zahtjeva za ostavku do organiziranja prosvjeda ispred zgrade HNB-a". Udruga Franak u ponedjeljak je odbacila upozorenja HNB-a, dostavljena prošloga tjedna ministru financija Borisu Lalovcu, u kojima središnja banka navodi da bi Vladin model konverzije kredita u švicarskim francima u kredite u eurima mogao srušiti tečaj kune i kreditni rejting zemlje. Ta udruga smatra da su ta upozorenja neutemeljena, pa je zatražila ostavku guvernera Borisa Vujčića, navevši kao razloge nemoralno i neodgovorno ponašanje prema hrvatskim građanima, i za srijedu najavila novi prosvjed ispred HNB-a.

Monetarne vlasti u današnjem priopćenju poručuju da neće podleći pritiscima. "HNB želi naglasiti da pritisci, neovisno o izvoru i oblicima, nisu i neće ni na koji način utjecati na neovisnost i objektivnost rada HNB-a, što uključuje stručno i cjelovito sagledavanje pojedinih prijedloga i rješenja, kao i njihovih implikacija na cjelokupno gospodarstvo, a time i sve građane Republike Hrvatske, a ne samo na pojedine interesne skupine", poručio je HNB. Središnja banka u priopćenju zaključuje kako "ne može i neće podlijegati bilo kojim vrstama pritisaka, bez obzira na to dolaze li oni iz politike, bankarskog sektora ili pojedinačnih interesnih skupina, već će se kao i dosad rukovoditi isključivo svojim mandatom koji je definiran Ustavom i zakonom".
Opširnije...