Dnevne novosti

EK nije sklon smanjenju strukturnih fondova zemljama koje odbijaju kvote

16.09.2015 07:00 BRUXELLES, 15. rujna 2015. (Hina/AFP), Europska komisija (EK) je u utorak zanijekala da podržava smanjenje strukturnih fondova EU-a zemljama članicama koje odbijaju uvođenje zadanih kvota za raspodjelu migranata, izvješćuje France Presse. 
Ranije je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, čija je zemlja zasićena brojem azilanata, natuknuo mogućnost kažnjavanja zemalja koje odbacuju prijedlog o obveznim kvotama za prihvat migranata smanjivanjem europskih strukturnih fondova, otvoreno govorivši na ZDF-u o primjeni "načina pritiska". Maiziere je pritom aludirao na zemlje Višegradske skupine - V4, Mađarsku, Poljsku, Češku i Slovačku, kazavši da "smatra pravednim da te zemlje onda prime manje financijskih sredstava iz EU-a" te se pozvao na predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera. "Ali Juncker to nikada nije rekao", kazao je glasnogovornik Europske komisije Maegaritis Schinas. Prema njegovim riječima, Komisija "nije za kažnjavanje, već za ohrabrivanje". Ideja da se smanji pomoć EU-a "nije najinteligentniji način za ucjenu", rekao je jedan mađarski izvor.

Države članice EU-a nisu u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu uspjele postići dogovor o obveznoj raspodjeli 120.000 izbjeglica. Češki državni tajnik za EU Tomaš Prouza rekao je u utorak da prijetnje srednjoeuropskim zemljama smanjenjem fondova ako se protive obveznim kvotama za migrante nemaju zakonske osnove. "Njemačke prijetnje kako će središnja Europa biti kažnjena smanjenjem kohezijskog fonda su prazne ali vrlo štetne za sve", rekao je Prouza na Twitteru.