Dnevne novosti

Garabar Kitarović u Pazinu: nužna strategija razvoja na lokalnoj i državnoj razini

16.09.2015 07:25 PAZIN, 15. rujna 2015. Hina, Drugog dana boravka u Istarskoj županiji predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u utorak Pazin, gdje se na sastanku s gradonačelnikom Renatom Krulčićem i načelnicima okolnih općina upoznala s razvojnim projektima i planovima, nužnim označivši izradu strategije razvoja, kako na lokalnim, tako i na državnoj razini. 
Predsjednica je rekla kako je bitno i korisno posjetiti lokalne sredine te se upoznati s njihovim problemima i izazovima, a kako bi se pokrenuo jednakomjerni razvoj Hrvatske. "Jednostavno moramo znati kuda idemo i ta razvojna strategija mora definirati upravo tri poznate komponente održivog razvoja, a to su gospodarska, društvena, odnosno socijalna, te ekološka komponenta, odnosno zaštita okoliša", kazala je Grabar Kitarović. U predstavljenim joj projektima, dodala je, ima svega toga, pa bi voljela da se to prenese i na državnu razinu. Kada je riječ o EU projektima, smatra kako bi po tom pitanju trebalo krenuti u daljnju decentralizaciju, po principu supsidijarnosti, odnosno spuštanja funkcija i fiskalne decentralizacije na lokalne jedinice. "Mislim da su županije te koje mogu puno bolje odlučivati o njihovim razvojnim potrebama i kandidirati projekte za fondove EU nego što to mogu resorna ministarstva ili agencije na državnoj razini", poručila je predsjednica. Zalaže se da se korištenje EU fondova, posebice kohezijskih što više spusti na lokalnu razinu.

Izrazivši zadovoljstvo njezinim posjetom, gradonačelnik Krulčić rekao je kako je predsjednicu izvijestio o parku Istra Inspirit Fantasy, najznačajnijem turističkom projektu Grada Pazina na čijoj se pripremi intenzivno radi posljednjih godinu dana, a koji se planira graditi na teritoriju bivšeg vojnog poligona Lindar. Predstavio joj je i projekte dogradnje autobusnog kolodvora, izgradnje hospicija s deset soba te cijeli niz manjih infrastrukturnih projekata koji se pripremaju za kanididranje za projekte ruralnog razvoja, ali i za sve ostale 'tendere' koje su na raspolaganju lokalnim jedinicama. Nakon susreta u Gradskoj vijećnici, Grabar Kitarović posjetila je Centar za inkluziju, a potom se na Gortanovom brijegu sastala s predstavnicima Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI).