Dnevne novosti

Priznanja Ministarstva zdravlja za učinkovitost za dobilo 27 liječnika

08.09.2015 07:25 ZAGREB, 7. rujna 2015. (Hina), Ukupno 27 liječnika različitih specijalnosti - 22 bolnička specijalista i pet stomatologa, primilo je u ponedjeljak priznanja Ministarstva zdravlja za izvanredan doprinos hrvatskom zdravstvenom sustavu, jer je njihov rad u razdoblju od ožujka do svibnja ove godine ocijenjen najučinkovitijim i najkvalitetnijim.
Njihovi učinak procijenjen je na temelju obavljenog broja usluga, odnosno faktura koje bolnice ispostavljaju Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) za svaki dijagnostičko-terapijski postupak. No, u Ministarstvu zdravlja ističu kako se, osim broja obrađenih pacijenata, mjeri i složenost medicinskih postupaka te se u konačnici dobije financijska vrijednost obavljenog posla, na temelju koje se dolazi do rang-liste najuspješnijih. To je drugi puta da Ministarstvo zdravlja nagrađuje liječnike u sklopu projekta kojim se vrednuje učinkovitost i kvaliteta rada. Nakon što su prvi puta, u svibnju, nagrađeni samo liječnici koji su fakturirali najviše usluga bez obzira nas specijalnost, a zbog čega je Ministarstvo doživjelo kritike, ovoga puta nagrađivanje je prošireno na sve bolničke specijalnosti. Osim priznanja koja im je uručio ministar zdravlja Siniša Varga, liječnike su nagradile i medicinske ustanove u kojima rade, dodijelivši im stručno usavršavanje po izboru u iznosu do 10.000 kuna.

Varga je izjavio kako se radi o liječnicima koji su napravili iskorak u učinkovitosti u svom svakodnevnom radu te kroz Program plus za smanjenje listi čekanja i Program 72 sata. Dodao je kako je zahvaljujući povećanoj učinkovitosti hrvatski zdravstveni sustav dobio novi zamah jer se smanjuju liste čekanja, a pacijenti dobivaju bržu i kvalitetniju zdravstvenu uslugu. Najveći broj nagrađenih liječnika dolazi iz kliničkih zdravstvenih ustanova, pa je tako nagrade primilo osam liječnika iz KBC Zagreb, šest iz KBC Rijeka, četiri iz KBC Split, tri iz KBC Sestre milosrdnice te po jedan iz KB Merkur, KB Dubrava  i Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević". Troje nagrađenih liječnika dolazi iz općih bolnica - dvoje iz OB Zadar (neurokirurgija i klinička citologija) i jedan iz OB Našice (mikrobiologija s parazitologijom). Na uručenim priznanjima zahvalile su dr. Ljiljana Hodak iz OB Našice, ujedno i jedina zaposlenica na svom odjelu, te ortodontica Senka Meštrović iz KBC Zagreb. Iz Ministarstva poručuju kao će nastaviti s dodjelom priznanja najboljim liječnicima koje će se dodjeljivati svaka tri mjeseca, a u sljedećoj fazi projektom će obuhvatiti i vrednovanje drugih medicinskih djelatnika.