Dnevne novosti

Vukovarska bolnica kreće u gradnju objekta fizikalne rehabilitacije

07.09.2015 07:25 VUKOVAR, 6. rujna 2015. (Hina), Opća županijska bolnica i bolnica hrvatskih ratnih veterana Vukovar dobila je krajem kolovoza suglasnost Vlade za ulaganje u realizaciju projekta "Rehabilitacija u zajednici" (Community based rehabilitation), odnosno izgradnju objekta fizikalne rehabilitacije vrijednog 11 milijuna kuna, sa čijim bi se potpunim opremanjem investicija u projekt popela na 24 milijuna kuna. 
"U tijeku je provedba postupka javne nabave za izvođenje građevinskih radova, pa očekujemo i skori početak samih radova", ističe sanacijski upravitelj vukovarske bolnice Davor Arežina. Dodaje da je 11 milijuna kuna za izgradnju objekta fizikalne rehabilitacije osigurano iz Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara kroz tri godine, koliko bi se objekt gradio i opremao. "Za nabavu opreme i edukaciju kadrova kandidirat ćemo se za europske fondove, pri čemu računamo na podršku Fonda za obnovu i razvoj Vukovara i Ministarstva zdravlja", kaže Arežina. Po završetku projekta "Rehabilitacija u zajednici" korisnici bi na novih 1850 bolničkih kvadrata imali pristup hidroterapiji, djelatnostima za protetiku i ortotiku, limfnoj drenaži, aromaterapiji, kineziterapiji, terapijskim hidrauličnim stolovima i drugoj medicinskoj opremi potrebnoj za kvalitetnu rehabilitaciju.

Projekt nije namijenjen samo hrvatskim braniteljima već i civilnim žrtvama rata, obiteljima stradalih, te drugim pacijentima kojima je zbog onesposobljenosti potrebna rehabilitacija, a uključuje prevenciju i edukaciju obitelji i lokalne zajednice kako bi se pacijent mogao što kvalitetnije uključiti u obiteljski i lokalni život. "Rehabilitacija u zajednici" znači integralni pristup rehabilitaciji, kaže sanacijski upravitelj vukovarske bolnice te ističe kako je riječ o pilot-projektu čija bi uspješna provedba u Vukovaru mogla značiti realizaciju takvih projekata i u drugim sredinama. U vukovarskoj bolnici se procjenjuje da bi izgradnjom i opremanjem novog objekta fizikalne rehabilitacije mogli mjesečno obraditi 960 pacijenata, a liste čekanja smanjile bi se sa 120 na 60 dana.