Dnevne novosti

Prihvaćeno izvješće o radu Ureda za sprječavanje pranja novca

04.09.2015 07:30 ZAGREB, 2. rujna 2015. (Hina), Zbog sumnje u pranje novca i financiranje terorizma Ured za sprječavanje pranja novca lani je otvorio 444 predmeta, a 233 slučaja su proslijeđena nadležnim tijelima na daljnje postupanje i procesuiranje, pokazuje godišnje izvješće o radu tog ureda, koji je u četvrtak prihvatila Vlada. 
Pritom se za 227 slučajeva sumnjalo na pranje novca, a za 6 slučajeva na financiranje terorizma, navodi se u godišnjem izvješću Ureda. Ured je bankama lani izdao 32 blokade za obavljanje sumnjivih transakcija u iznosu od 21,1 milijuna kuna. Prema izvješću, prošle godine Ured je izdao ukupno 22 naloga bankama za privremeno zaustavljenje izvršenja sumnjive transakcije, a također je uputio 10 prijedloga inozemnim financijsko-obavještajnim jedinicama za privremenu odgodu izvršenja transakcija u inozemstvu. Tijekom 2014. poslao je i 232 upita u 49 država u svrhu pribavljanja podataka iz inozemstva potrebnih za otkrivanje pranja novca i financiranje terorizma, a zaprimio je 74 upita iz 26 država, također radi razmjene podataka vezanih za otkrivanje pranja novca i financiranje terorizma. Podaci o broju zaprimljenih sumnjivih transakcija pokazuju da je u 2014. zaprimljeno 698 obavijesti od svih obveznika (banke i dr.) o sumnjivim transakcijama, što je rast od 20,97 posto u odnosu na 2013. godinu te najveći broj zaprimljenih obavijesti o sumnjivim transakcijama od 2009. godine.

Najveći broj sumnjivih transakcija lani je prijavljen od strane banaka kao obveznika te je udio udjela bankovnog sektora u broju prijava sumnjivih transakcija u 2014. iznosio 86,2 posto. Na drugom mjestu po broju prijava sumnjivih transakcija je Hrvatska pošta, navodi se u izvješću. Kaže se i kako je "rad Ureda u 2014. obilježio napredak u odnosu na prethodnu godinu, koji je vidljiv kroz veći broj otvorenih predmeta sa sumnjom na pranje novca, veći broj slučajeva dostavljenih od strane Ureda nadležnim državnim tijelima na daljnje postupanje i procesuiranje, te kroz kontinuitet u blokadama sumnjivih transakcija od strane Ureda". Usporedbe radi, Ured je u 2013. otvorio 411 predmeta pod sumnjom u pranje novca i financiranje terorizma, a 159 slučajeva je proslijeđeno nadležnim tijelima i inozemnim uredima na daljnju istragu. U cilju sprječavanje korištenja hrvatskog financijskog sustava, odnosno financijskog sustava Europske unije u svrhu pranja novca i financiranja terorizma, Ured je i tijekom 2014. nastavio analitički obrađivati prikupljene sumnjive transakcije, koje su mu dostavile banke i drugi obveznici. Tako je Ured i tijekom 2014. interaktivno surađivao u 117 slučajeva s policijom, DORH-om, USKOK-om, SOA-om i Financijskim inspektoratom, a nastavio je kontinuiranu i intenzivnu suradnju na području međunarodne razmjene podataka s inozemnim financijsko-obavještajnim jedinicama, uključujući i podatke vezane za porezna kaznena djela, navodi se u Godišnjem izvješću o radu Ureda za 2014. godinu.