Dnevne novosti

Vlada traži izvanrednu sjednicu Sabora

02.09.2015 07:40 ZAGREB, 1. rujna 2015. (Hina), Vlada je u utorak s telefonske sjednice uputila Hrvatskom saboru zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice na kojoj bi se razmotrilo nekoliko važnih zakonskih prijedloga. 
Vlada u priopćenju navodi da izvanredno zasjedanje Sabora traži kako bi se razmotrili prijedlozi izmjena zakona o socijalnoj skrbi, trošarinama i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, te Konačni prijedlog zakona o stečaju potrošača i prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

Sabor po Ustavu redovito zasjeda dva puta godišnje - između 15. siječnja i 15. srpnja, te između 15. rujna i 15. prosinca, a izvan tih rokova izvanredna sjednica raspisuje se na zahtjev predsjednice Republike, Vlade ili većine svih zastupnika u Saboru. Kada dobije zahtjev nekoga od tih predlagatelja, predsjednik Sabora dužan je izvanrednu sjednicu sazvati u roku osam dana.

Iako se sazivanje izvanredne sjednice u zadnje vrijeme spominjalo u kontekstu raspuštanja Sabora kako bi se održali parlamentarni izbori, zastupnici vladajuće koalicije tvrde da se Sabor neće raspustiti na izvanrednoj sjednici, već će nakon 15. rujna sazvati novu, redovitu sjednicu. Neslužbenu informaciju da je u vladajućoj koaliciji navodno dogovoreno da će predsjednici Republike predložiti održavanje izbora najkasnije 15. studenoga vladajući nisu željeli komentirati niti govoriti ni o tome kada će Sabor biti raspušten. Parlamentarne izbore po Ustavu raspisuje Predsjednica RH, najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora ili isteka mandata aktualnog saziva.