Dnevne novosti

Leko: Hrvatska spremna na visoko humanoj razini sudjelovati u rješavanju izbjegličke krize

24.08.2015 07:40 ZAGREB, 23. kolovoza 2015.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je u nedjelju kako smatra da problem s izbjeglicama iz arapskih zemalja neće brzo bit prevladan jer se ne vide uzroci krize niti se oni rješavaju istaknuvši da je naša zemlja spremna na visokoj humanoj razini sudjelovati u rješavanju te izbjegličke krize. 
"Hrvatska, na žalost, ima golemo iskustvo koje je još jako svježe sa izbjeglicama i prognanicima i zna kako je ljudska drama velika u tom trenutku. Nadam se da je Hrvatska u svojim granicama i sa tim iskustvom spremna na visoko humanoj razini sudjelovati u rješavanju te izbjegličke krize. To smo dosada pokazali i nadam se da ćemo biti spremni i za ekstremnije situacije u samoj zemlji", kazao je Leko novinarima pred spomen-obilježjem u znak sjećanja na 134 žrtve komunističkog zločina u svibnju 1945. u Gračanima upitan kako Hrvatska može pomoći izbjeglicama koje bi mogle doći u našu zemlju iz Srbije i Mađarske.

U povodu Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić i izaslanik Predsjednice Republike Ivan Zvonimir Čičak položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika na Dotršćini te u Gračanima.