Dnevne novosti

Prosvjedna nota Srbije Hrvatskoj zbog odluke vukovarskog gradskog vijeća

18.08.2015 07:10 BEOGRAD, 17. kolovoza 2015. (Hina), Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je najoštrije prosvjedovalo zbog odluke vukovarskog gradskog vijeća o promjeni statuta grada kojom na gradskim ustanovama, trgovima i ulicama nisu predviđene dvojezične ploče i najavilo prosvjednu notu Hrvatskoj.
"Povodom današnje odluke gradskog vijeća Vukovara o promjeni statuta grada, kojim nisu predviđene dvojezične ploče na gradskim ustanovama, trgovima i ulicama Vukovara i kojom se zahtijeva da svako obraćanje na ćiriličnom pismu podliježe posebnoj molbi i plaćanju takse, ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije uputit će danas Republici Hrvatskoj najoštriji prosvjed", obajvljeno je na službenoj internetskoj stranici srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Prosvjedna nota, kako se navodi, bit će predana otpravniku poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu Ivanu Saboliću.Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova smatra da se usvojenim izmjenama vukovarskog gradskog statuta "izravno niječe ravnopravnost uporabe jezika i pisma, čime se krše temeljna ljudska i manjinska prava Srba"."Republika Srbija upozorava Republiku Hrvatsku da je dužna poštovati svoje međunarodne preuzete obaveze i tražimo hitnu reakciju državnih tijela Hrvatske na ovu odluku vlasti u Vukovaru", piše srbijansko ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da su najviši predstavnici grada Vukovara "ovih dana, u godini kada cijeli svijet slavi 70 godina pobjede nad fašizmom, postali poznati široj javnosti po pjevanju ustaških pjesama iz vremena fašističke Nezavisne Države Hrvatske".

Vukovarsko gradsko vijeće većinom glasova izglasovalo je u ponedjeljak izmjene gradskog statuta po kojima nisu predviđene dvojezične ploče na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru.Izmjenama statuta trebala bi se ispoštovati prošlogodišnja odluka ustavnog suda da vukovarsko gradsko vijeće u roku godine dana riješi pitanje dvojezičnosti u tome gradu.