Dnevne novosti

Grabar-Kitarović: Potrebna je decentralizacija radi pomaganja teško oboljelima i invalidima

14.08.2015 07:25 SPLIT, 13. kolovoza 2015. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je da je država previše centralizirana u zaštiti prava pacijenata, teško oboljelih i osoba s invaliditetom te je istaknula kako je potrebna decentralizacija radi učinkovitijeg pomaganja toj populaciji.

"Potrebno je zalaganje za funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju kako bi lokalne zajednice imale više sredstava u zaštiti prava pacijenata, teško oboljelih i osobama s invaliditetom", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović u četvrtak na sastanku u privremenom uredu u Splitu sa predstavnicima udruga koje promiču prava pacijenata, teško oboljelih i osoba s invaliditetom. Pri tomu je pohvalila angažman tih udruga rekavši da su one preuzele ulogu institucija (države) te ih pozvala na veće međusobno povezivanje diljem Hrvatske kako bi u svojem djelovanju bile još jače. "Potrebno je osvješćenje društva da osobe s invaliditetom zaslužuju jednaku šansu kao i ostali građani te im omogućiti prilagođavanje radnih mjesta prekvalifikacijom ili dokvalifikacijm radi ravnopravnog integriranja u društvo", poručila je predsjednica.

U razgovoru s predsjednicom predstavnici udruga su upozorili kako udruge koje su smještene izvan Zagreba teže ostvaruju pomoć od državnih institucija. Od predsjednice Republike su zatražili da se svojim autoritetom zauzme za prevladavanje poteškoća s kojima se suočavaju teško oboljeli i osobe s invaliditetom. Časna sestra Ljiljana Todorić iz katoličke udruge za starije i nemoćne "Lovret" istaknula je da je u hrvatskom društvu nužna veća skrb o starijim i nemoćnim. "Po zadnjem popisu pučanstva u Hrvatskoj je čak 17,7 posto ukupnog pučanstva starije od 65 godina. To je zastrašujući podatak i molimo predsjednicu da se zauzme za razvijanje sustava skrbi o starijima i nemoćnima osobito na poboljšanju njihova smještaja ili pomoći u kućama u kojima žive, jer radi se o populaciji koja je ugradila sebe u našu budućnost", rekla je Todorić.

Ante Raos iz Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije poručio je da je invalidima potrebno pružiti ravnopravnu šansu u izvršavanju društvenih obveza, a Vesna Golemac iz splitskog Centra za autizam upozorila je kako u Hrvatskoj na državnoj razini ne postoji središte koje bi brinulo o osobama s autizmom. Dječji neurokirurg Radenka Kuzmanić Šamija iz splitskog KBC-a je istaknula da hrvatski zdravstveni sustav nije riješio problem teško oboljele djece nakon bolničkog tretmana jer ne postoje, kako se izrazila, referentni centri koji bi pomagali takvoj djeci i njihovim roditeljima po izlasku iz bolnice. Ravnatelj Društva Crvenog križa splitsko-dalmatinske županije Žaljko Grubišić je upozorio na neadekvatan društveni tretman dragovoljnih darivatelja krvi. "U splitsko-dalmatinskoj županiji se godišnje prikupi oko 20.000 doza krvi te bih Vas zamolio da se darovateljima krvi pokaže kako se drži do njih", rekao je Grubišić predsjednici Grabar-Kitarović.