Dnevne novosti

Grabar-Kitarović: Žene su u hrvatskom društvu podzastupljene

14.08.2015 07:21 SPLIT, 13. kolovoza 2015. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da žene u hrvatskom društvu još nisu dostigle ravnopravnost s muškarcima zbog čega je nužan dodatan napor kako bi se dostigla potpupna jednakopravnost spolova. 
"Žene su u našem društvu još uvijek podzastupljene, a ja želim da kao društvo i država dostignemo onu razinu gdje nećemo nikoga gledati kao na ženu ili muškarca već isključivo kao na pojedinca, na osobu sa svim svojim stručnim kvalifikacijama i ljudskom osobnošću i da to bude jedini kriterij za posao koji se radi i za naše međusobno razumijevanje", rekla je predsjednica u četvrtak u svom privremenom uredu u Splitu na sastanku s predstavnicama udruga koje vode društveno angažirane žene. Po njenim riječima u Hrvatskoj još uvijek postoje zanimanja koja se smtraju "muškima" te je potrebno puno poraditi da bi se dostigla jednakost spolova. Također je rekla kako je nasilje nad ženama ozbiljan problem u Hrvatskoj.

Predstavnice udruga koje vode društveno angažirane žene su u svojim diskusijama istaknule da je za poboljšanje pozicije žene u hrvatskom društvu iznimno važno da je za predsjednicu Republike izabrana žena. Predsjednicu su zamolile da se zauzme za unaprijeđenje ravnopravnosti žena u našem društvu. "Za nas poduzetnice je poticajno da nam je predsjednica Republike žena", rekla je Ivana Prodan iz Njemačko-hrvatske industrijsko trgovinske komore koja posluje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije Edita Maretić je istaknula kako je nužno ukidanje "rodne segregacije po zanimanju" te je upozorila na nedovoljno sudjelovanje žena u javnom i političkom odlučivanju u Hrvatskoj. "Žene su u Hrvatskoj na dužnostima župana, gradonačelnika ili načelnika zastupljene između 17 i 20 posto što je nedovoljno za njihovu ravnopravnost", rekla je Maretić. Glavna medicinska sestra u splitskom KBC-u Marija Županović je upozorila na težak položaj medicinskih sestara istaknuvši kako su osim profesionalnih obveza prinuđene raditi i obiteljske poslove, a mnoge od njih su izvrgnute socijalnim poteškoćama zbog niskih primanja. "Medicinske sestre čine čuda", poručila je Županović. Livija Plančić iz udruge „Bijeli krug“ je posebice upozorila na obiteljsko nasilje kojem su izvrgnute žene. "Obiteljsko nasilje poprima ogromne dimenzije. Nadamo se da ćete pomoći u izgradnji sustava pomoći žrtvama nasilja“, rekla je Plančić predsjednici Republike. Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) Marijana Čagar iznijela je primjer koji govori o porastu ravnopravnosti žena rekavši da je prije nekoliko godina zastupljenost žena u graditeljskom sektoru bio do deset posto, a sada je narasla na oko 50 posto. "Žene nezaustavljivo kreću u to (graditeljsko) zanimanje", poručila je Čagar. Svoj je pozitivan primjer iznijela i judašica Marijana Mišković, kazavši da je jedina sportašica u Hrvatskoj koja je kao majka dvoje djece sudjelovala na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.