Dnevne novosti

Milanović nije potvrdio ubojstvo, ali strahuje da se dogodilo

13.08.2015 07:50 ZAGREB, 12. kolovoza 2015. (Hina), Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u srijedu na izvanrednoj konferenciji za novinare da ne može sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je Tomislav Salopek ubijen, ali da strahuje da se to dogodilo. 
"Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je to istina, ne znam hoćemo li i moći idućih dana, ali ono što smo vidjeli ne izgleda dobro. Izgleda grozno", rekao je Milanović i pozvao ljude da tim prizorima ne izlažu djecu i da to ne dijele. Islamska država objavila u srijedu da je pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka odsijecanjem glave te je na svom Twitteru objavila fotografiju za koju tvrdi da je fotografija njegova tijela. "Bojim se da se dogodilo po prvi puta hrvatskom građaninu ono što se nažalost događa građanima drugih država", kazao je MIlanović. On je naglasio da obitelji Salopek vlada stoji potpuno na raspolaganju, "što god im treba". Rekao je i da vlada u suradnji s drugim partnerskim agencijama i službama "neće prestati tražiti, kopati.. dokle god postoji tračak nade". "Živimo u slobodnom svijetu, ljudi se nalaze u nepredvidivim situacijama i događaju se ovakve užasne stvari", kazao je premijer, ali je pozvao hrvatske građane da budu oprezni i izbjegavaju "takve dijelove svijeta". Hrvatska je dobro organizirana država i na oprezu je, rekao je Milanović, ali je pritom naglasio da "moramo nastaviti živjeti normalno". "Ovo je pokušaj nekih ljudi.. da razbiju naš način života. To ne smijemo dopustiti jer onoga trenutka kad se to dogodi, kad nas to preuzme, izgubili smo", kazao je. U našim službama koje su danas vrlo profesionalne sve rade da se ovakve stvari u Hrvatskoj spriječe i radit će i dalje, naglasio je premijer.

Tzv. Islamska država nije problem samo za Hrvatsku već za cijeli svijet, rekao je Milanović, dodajući da će Hrvatska ostati otvorena za ljude koji su u u teškoćama među kojima je dosta muslimana, da će privemeno primiti izbjeglice, raširenih ruku, zajedno s ostalim državama EU-a. Naglasio je međutim da Hrvatska neće sudjelovati u borbenim akcijama protiv IS-a "iz niza razloga, prvi zato što ne možemo, a drugi zbog toga što se s time trebaju nositi neki drugi". Salopek (31) je otet 22. srpnja na cesti 22 kilometra jugozapadno od Kaira. Prošle srijede je egipatski ogranak Islamske države zaprijetio da će ga ubiti u roku od 48 sati ako ne budu oslobođene "muslimanske žene". Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo, ako se potvrdi, prvo je ubojstvo nekog stranog državljanina koje je počinila Islamska država u Egiptu. Džihadisti su objavili da je ubijen jer je njegova zemlja sudjelovala u ratu protiv Islamske države, jer podržava egipatski režim i surađuje s Kurdistanom.