Dnevne novosti

Ževrnja: tražimo potporu predsjednice jer važni projekti nisu ušli u strateški plan

11.08.2015 07:25 SPLIT, 10. kolovoza 2015. (Hina), Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja rekao je u ponedjeljak kako je od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović zatražio potporu u uklanjanju nepravde prema toj županiji prilikom strateškog planiranja izgradnje prometnica, a nadbiskup Marin Barišić je nakon razgovora sa predsjednicom u njenom privremenom uredu u Splitu novinarima rekao kako bi volio da se zvižduci na svečanostima ugase.

Ževrnja je novinarima kazao kako je predsjednicu izvjestio da dva, kako je rekao, prevažna projekta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, most Kaštela-Split i tunel Ravča-luka Drvenik, nisu uvrštena u strategiju cestovnog razvoja Republike Hrvatske. „Zatražili smo potporu od predsjednice kako bi se ta nepravda prema južnoj Hrvatskoj i našoj županiji ispravila“, kazao je župan. Od predsjednice je zatražio i pomoć u rješavanju poteškoća splitskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć koji, kakao je rekao, djeluje u katastrofalnim uvjetima u Kliničkom bolničkom centru na Firulama. „Ranije smo dostavili pisani zahtjev ministru obrane da se dio komplesa (u vlasništvu Ministarstva obrane) na Križinama ustupi županiji, odnosno Zavodu za hitnu medicinu. Predsjednica je obećala da će kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske zatražiti od ministra obrane da ubrza taj predmet“, istaknuo je Ževrnja.

Nabdiskup Barišić: želio bih da se ugase zvižduci na svečanostima

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Barišić rekao je novinarima kako je s predsjednicom razgovarao o nedavnim svečanostima proslave „Oluje“ u 300. Sinjske alke. „Predsjednica u svim govorima nastupa odgovorno i državnički s naglaskom da uvažava dostojanstvo i ponos ove nacije. To nikoga ne vrijeđa, a nas itekako uvažava. Vjerujem da imamo dobru predsjednicu“, kazao je nadbiskup i izrazio zadovoljstvo njenim zauzimanjem za zajedništvo. „Mene boli kao građanina, vjernika i nadbiskupa ta razjedinjenost i želio bih apelirati za budućnost da se naši ljudi, posebice vjernici, ponašaju u duhu svečanog događaja, a ne da bude zvižduka nekomu. Ja mislim da su ti zvižduci sve tiši i tiši, a želio bih da se poptuno ugase, da možemo reći 'mi', da se ono 'oni' među nama više ne ponavlja“, poručio je nadbiskup Barišić.