Dnevne novosti

UN prihvatio dogovor o iranskom nuklearnom programu

21.07.2015 07:10 UJEDINJENI NARODI, 20. srpnja 2015.(Hina), Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je prihvatilo dogovor o ograničenju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija, ali UN će u idućem desetljeću moći vratiti sankcije ne bude li se Teheran pridržavao dogovora. 
Vijeće od 15 članica jednoglasno je prihvatilo rezoluciju o kojoj je postignut dogovor u sklopu prošlotjednih bečkih pregovora koji su završili povijesnim sporazumom šest sila s Iranom. Istovremeno, Iranska revolucionarna garda ocijenila je rezoluciju neprihvatljivom. "Neki dijelovi rezolucije jasno su prešli 'crvenu liniju' za Iran, posebno što se tiče iranskih vojnih kapaciteta. To nikada nećemo prihvatiti", rekao je zapovjednik garde Mohammed Ali Jafari, prenijela je poluslužbena novinska agencija Tasnim. U zamjenu za ukidanje američkih, EU-ovih i UN-ovih sankcija, Iran će morati na dugi rok smanjiti svoj nuklearni program jer je Zapad smatrao da mu cilj nije samo mirnodopska proizvodnja električne energije nego i proizvodnja atomske bombe.

Prihvaćanje rezolucije povlači za sobom i niz koordiniranih poteza na koje je Iran pristao tijekom dvogodišnjih pregovora s EU-om, SAD-om, Velikom Britanijom, Kinom, Rusijom, Njemačkom i Francuskom. Sankcije se neće ublažiti dok Međunarodna agencija za atomsku enegiju (IAEA) ne podnese Vijeću sigurnosti izvještaj kojim potvrđuje da je Iran poduzeo određene mjere nabrojane u ugovoru. Po dogovoru, velike sile ne moraju ništa poduzimati još 90 dana, a zatim moraju početi pripreme kako bi bile spremne ukinuti sankcije čim IAEA podnese izvještaj.