Dnevne novosti

Obiteljski liječnici protiv smanjenja mreže primarne zdravstvene zaštite

13.07.2015 07:25 ZAGREB, 12. srpnja 2015. (Hina), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je u nedjelju kako prijedlozi smanjenja mreže primarne zdravstvene zaštite ne poštuju specifičnosti određenih područja Hrvatske, te bi mogli dovesti do znatno manje dostupnosti medicinske skrbi za stanovništvo otoka i manjih ruralnih sredina, a, potencijalno, i do urušavanja čitavog zdravstvenog sustava.

"KoHOM - Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (udruga obiteljskih liječnika) nezadovoljna je prijedlozima za smanjenjem mreže primarne zdravstvene zaštite, posebice na otocima i u manje naseljenim ruralnim područjima Hrvatske. Stoga se oštro protivimo rješenjima u kojima se ne poštuju specifičnosti određenih područja Republike Hrvatske te smatramo da će to dovesti do urušavanja zdravstvenog sustava te njegovoj znatno smanjenoj dostupnosti za stanovništvo otoka i manjih ruralnih sredina", stoji u priopćenju predsjednice KoHOM-a dr. Ines Balint. Ističe da Hrvatska ima više od 70 posto površine ruralnog područja, te kako su brojna istraživanja pokazala da je jedan od glavnih preduvjeta za povratak i uspješan život stanovnika na ruralnim područjima upravo kvalitetna i lako dostupna zdravstvena zaštita. Smanjenjem mreže primarne zdravstvene zaštite dodatno će se opteretiti liječnici na otocima i udaljenim ruralnim područjima koji i sada rade u vrlo teškim uvjetima (pripravnost, nedostatnost opreme, neriješeni odnosi s lokalnom zajednicom, smještaj liječnika itd.), te za koje često nitko, a posebno lokalna uprava, nema sluha, smatra dr. Balint.

"Tražimo stoga da mreža primarne zdravstvene zaštite ostane i dalje isključivo u nadležnosti Ministarstva zdravlja RH te da se postojeća mreža nikako ne smanjuje, već da se dodatno ojača kvalitetnim rješenjima koja će kolegama na otocima i udaljenim ruralnim područjima omogućiti bolje i lakše pružanje primarne zdravstvene zaštite na zavidnom profesionalnom nivou, čime će se omogućiti stabilnost, sigurnost i budućnost našeg odgovornog liječničkog posla i poziva", navodi se u priopćenju KoHOM-a.

Udruga stoga poziva jedinice lokalne samouprave, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) , Ministarstvo zdravlja da timove privatne prakse dodatno stimuliraju da rade i razvijaju se na otocima i manje naseljenim područjima. KoHOM apelira i da se takvim liječnicima omoguće jednostavniju i povoljniju nabavu terenskih vozila, oslobađanje plaćanja koncesijske naknade poreza na ime tvrtke te da liječnike koji su još u Domovima zdravlja, nagrade dajući im što prije dozvole za odlazak u privatnu praksu. Resorno Ministarstvo treba što prije izraditi Pravilnik o kretanju unutar mreže primarne zdravstvene zaštite tako što će liječnike sa specijalizacijom i stažem na otocima i ostalim ruralnim područjima nagraditi na način da, ukoliko to oni žele, imaju prednost u preseljenju prilikom otvaranja mjesta u mreži unutar gradskih područja, a medicinsko osoblje koje radi na takvim područjima mora imati na državnoj razini riješenu pomoć za odlazak na bolovanje, godišnji odmor, edukaciju te osiguranja u radu, zaključuju iz KoHOM-a.