Dnevne novosti

Grabar-Kitarović i Grybauskaite podržale energetsku neovisnost

30.06.2015 07:25 ZAGREB, 29. lipnja 2015. (Hina), Energetska je neovisnost veoma važna, a u vezi s njom Hrvatska može mnogo naučiti od Litve, rekle su u ponedjeljak u Zagrebu hrvatska i litavska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Dalia Grybauskaite.

Krize na europskom istoku mogu utjecati na sigurnost pa je energetsko osamostaljivanje nužno, rekla je Grabar-Kitarović. "Potrebna je diverzifikacija izvora energije i putova prijenosa", rekla je Grabar-Kitarović na zajedničkoj konferenciji za novinare s Grybauskaite nakon njihova susreta. "Treba povezati infrastrukturu kako bismo mogli pomoći jedni drugima i kako bi Europska unija bila puno manje ovisna o izvorima energenata s nestabilnih područja", rekla je hrvatska predsjednica koja se zalaže za sredozemno-baltičku suradnju i u energetici. Litva je u osam godina ostvarila potpunu energetsku neovisnost. Među ostalim, postigla je to plutajućim terminalom za ukapljeni plin koji je od listopada 2014. usidren u baltičkoj luci Klaipedi, a nosi simbolično ime Nezavisnost.

Terminal, unajmljen od norveške tvrtke Hoegh LNG, znači da Moskva više ne može manipuliranjem cijenom plina vršiti politički pritisak na tu članicu Europske unije i NATO-a, rekla je tada novinarima litavska predsjednica. "Naš susjed", rekla je u ponedjeljak u Zagrebu misleći na Rusiju, "ucjenjivao nas je, plaćali smo energente 40 posto više od Njemačke, a sad je cijena znatno pala". "Prije osam godina Litva je sto posto ovisila o ruskome plinu i nafti, a danas smo što se plina tiče sto posto neovisni, a od prosinca ćemo biti neovisni i u proizvodnji električne energije", rekla je i objasnila kako je Litva to postigla i vlastitim investiranjem. "Ne treba čekati financiranje izvana, treba i ulagati. Tako se ostvaruje i politička neovisnost", rekla je.

Hrvatska i Litva geografski su udaljene, ali povijesno slične zemlje, i danas su obje članice EU-a i NATO-a i objema je, jedinima u Uniji, na čelu države žena, rekla je Grybauskaite. Po riječima litavske predsjednice, koju će primiti i hrvatski premijer Zoran Milanović, Litva će učiti na hrvatsko-slovenskom primjeru partnerskog upravljanja nuklearnom elektranom.