Dnevne novosti

Trpimir Goluža: zaustaviti odlazak liječnika iz Hrvatske

29.06.2015 07:20 GROŽNJAN, 27. lipnja 2015. (Hina), Novi predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža danas je u Grožnjanu, na tečaju "Mediji i zdravstvo", ocjenjujući stanje zdravstvenog sustava u zemlji, kazao da je jedan od najvažnijih ciljeva zaustaviti odljev pameti, odnosno liječnika iz Hrvatske te potom ostvariti uvjet za povratak onih koji su otišli. 
Neki od razloga odlaska liječnika su, kazao je, što se ne poštuju zakonske odredbe poput onih u zakonu o radu pa i europskih direktiva o radnom vremenu, neprimjereni uvjeti rada, neodgovrajuća primanja u odnosu na one u inozemstvu te problemi u napredovanju i ostvarenju profesionalnih ambicija. Uputio je poruku političarima da su im liječnici partneri. Želimo unaprijediti vašu i našu situaciju i najbolje poznamo sustav. Dopustite da vam pomognemo", istaknuo je. Očekivanja od buduće vlasti, bez obzira koja politička opcija pobijedi, u HLK su poštivanje specifičnosti liječničkog poziva, potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike, unapređenje uvjeta njihova rada, omogućavanje dodatnog rada, stručnog usavršavanje te jasniji kriteriji napredovanja uz materijalno poticanje rada u manje atraktivnim životnim sredinama. Nužan je najširi društveni konsenzus da bi se mogle ostvariti zdravstvene reforme, rekao je.

Davor Štimac, sanacijski upravitelj riječkoga KBC, u svojstvu člana predsjedništva Hrvatskog liječničkog zbora je izrazio očekivanja od buduće vlasti da ima razumijevanja za potrebe pacijenata, ali i liječnika i da će povećati ulaganja u zdravstveni sustav. HLZ je distanciran prema politici članovi su pripadnici raznih stranaka, rekao je dodajući da je odnos zbora prema politici suradnički, savjetodavan, neutralan, ali kritički. Ravnatelj udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković kao ključni problem hrvatskog zdratvstva je istaknuo hrvatsko gospodarstvo. Istaknuo je kako je izrazito nepovoljan odnos aktivnih i neaktivnih zdravstvenih osiguranika. Ocijenio je da je hrvatski zdravstveni sustav jako dobar jer ostvaruje dobre rezultate s malo novca. Istaknuo je da je potreban konsenzus u definiranju zdravstvene politike zemlje i to svih političkih stranaka te dionika u sustavu. Bitno je bolje definirati odnos privatnog i javnog, statuse domova zdravlja i liječnika koncesionara. založio se za uključenje liječnika u procese kolektivnog pregovaranja. Jurković je rekao da je za sustav nužno osigurati dodatnih dvije milijarde kuna da ne bi stvarao nove dugove.