Dnevne novosti

Vlada o izmjenama zakona po odluci Ustavnog suda o "ćirilici"

24.06.2015 07:50 ZAGREB, 23. lipnja 2015. (Hina), Vlada bi na sjednici u srijedu, između ostaloga, trebala utvrditi prijedloge izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina što je, po odluci kojom je Ustavni sud lani nedopuštenim ocijenio raspisivanje "referenduma o ćirilici", dužna napraviti do kolovoza ove godine.

Ustavni sud je u kolovozu prošle godine neustavnim proglasio referendumsko pitanje po kojemu bi građani odlučili jesu li za to da se da se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propiše da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svoga jezika i pisma manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine ukupnoga stanovništva. Time nije dopušteno raspisivanje referenduma za koje je Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara prikupio u prosincu 2013. godine više od 526.549 pravovaljanih potpisa birača. Ustavni sud naložio je tada vukovarskom Gradskom vijeću da u roku od godinu dana propiše u kojim bi se gradskim četvrtima trebali postaviti dvojezični natpisi. Vladu je pak obvezao da u istom roku predloži zakonske izmjene kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kada predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz toga zakona, odnosno opstruiraju njegovu provedbu.

U Vladi se neslužbeno doznaje da će zakonske izmjene sadržavati odredbe koje će omogućiti raspuštanje predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave koje ne donese statut sukladan zakonima kojima se reguliraju prava nacionalnih manjina. Izmjene dvaju zakona Vlada namjerava uputiti u hitnu saborsku proceduru, no rok koji je Ustavni sud dao vukovarskom Gradskom vijeću i Vladi ne odnosi se i na Sabor, nad kojim Ustavni sud nema ovlasti pa samo predlaganje zakona ne znači da će se on doista i donijeti do kolovoza. Uz te zakonske izmjene, na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade je još 36 točaka, a među njima i prijedlog odluke o načinu čuvanja matičnih serija virusa koje je proizveo Imunološki zavod. Donošenjem te odluke stvorit će se pretpostavke za odlučivanje o ponudi inicijative Visia Croatica za preuzimanje Imunološkog zavoda.