Dnevne novosti

Ministarstvo: u tri mjeseca propisi za primjenu Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja

19.06.2015 08:06 ZAGREB, 18. lipnja 2015. (Hina), Ministarstvo branitelja je najavilo kako će u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na RH u Domovinskom ratu, koji je na snagu stupio 17. lipnja, donijeti provedbene propise za primjenu zakona. 
"U roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu, Ministarstvo branitelja će donijeti provedbene propise za primjenu Zakona, imenovati članove Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja i donijeti pravilnik o uvjetima i načinu priznavanja statusa i prava propisanih Zakonom. Puna primjena Zakona počinje nakon što se imenuje Povjerenstvo i pravilnici stupe na snagu", priopćili su u četrvtak iz Ministarstva. Navode kako će osobe koje su pretrpjele seksualno nasilje, uz psihosocijalnu, pravnu i zdravstvenu pomoć te besplatno obavezno i dopunsko zdravstveno osiguranje, imati i pravo na mjesečnu i jednokratnu novčanu naknadu. Mjesečna novčana naknada će iznositi 73 posto proračunske osnovice, dok će jednokratna novčana naknada iznositi 100.000 ili 150.000 kuna, ovisno o težini posljedica.

Da bi osoba ostvarila prava koja proizlaze iz zakona, napominju, za vrijeme Domovinskog rata ona nije smjela sudjelovati u neprijateljskim vojnim i paravojnim postrojbama, odnosno u ugrožavanju ustavnog poretka i sigurnosti Hrvatske. Mora imati državljanstvo Hrvatske ili države članice EU, te prijavljeno prebivalište/boravište u vrijeme seksualnog nasilja, kao i pozitivno mišljenje Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja. "Kroz psihosocijalnu pomoć i ostale oblike reparacija, Vlada RH želi ženama i muškarcima koji su pretrpjeli seksualno nasilje - jedan od najgorih oblika ratnog zlostavljanja u Domovinskom ratu - omogućiti adekvatnu kompenzaciju i časnu integraciju u društvo te skidanje stigme 'silovanih', ali i 'zaboravljenih'. Ovim Zakonom će se njima i njihovim obiteljima pomoći u stjecanju osjećaja pripadnosti, brige društvene zajednice i vjere u sustav", zaključuju u Ministarstvu branitelja.