Dnevne novosti

Sabor u petak o poštanskim uslugama

19.06.2015 07:07 ZAGREB, 18. lipnja 2015. (Hina), Hrvatski sabor će danas zasjedanje nastaviti glasovanjem o ranije raspravljenim točkama, a potom će raspraviti konačni tekst izmjena Zakona o poštanskim uslugama
Vlada predlaže da se te zakonske izmjene donesu po hitnom postupku, zbog potreba usklađivanja s Direktivom o poštanskim uslugama na razini Europske unije. Direktivom je utvrđeno područje financiranja univerzalne usluge, koju na području cijele Hrvatske, po Zakonu o poštanskim uslugama, pruža Hrvatska pošta. Upozoravaju kako se najveći dio neto troška, za koji kažu da je predstavljao nepravedno financijsko opterećenje davatelja univerzalne usluge, u prošloj godini za 2013. morao podmiriti iz državnog proračuna, da se davatelji zamjenskih poštanskih usluga nalaze u teškoj financijskoj situaciji.

U Banskim dvorima navode i da se očekivani daljnji trend smanjenja iznosa doprinosa obveznika uplate doprinosa u kompenzacijski fond, zbog čega predlažu ukidanje tog fonda, kao jednog od mehanizama za financiranje naknade za obavljanje univerzalne usluge pod nekomercijalnim uvjetima. Ukidanjem kompenzacijskog fonda, naknada kojom se osigurava obveza obavljanja univerzalne usluge podmirivala bi se u potpunosti iz državnog proračuna u skladu s pravilima o državnim potporama.