Dnevne novosti

HPK traži za kliničke psihologe u zdravstvu status zdravstvenih radnika

18.06.2015 07:10 ZAGREB, 17. lipnja 2015. (Hina), U povodu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji se nalazi u javnoj raspravi, Hrvatska psihološka komora (HPK) založila se u srijedu da magistri psihologije sa statusom kliničkog psihologa, koji su zaposleni u sustavu zdravstva i pružaju usluge zdravstvene zaštite, dobiju status zdravstvenih radnika.

Predsjednik HPK-a Hrvoje Gligora najavio je na konferenciji za novinare da će HPK predložiti dopunu članka 14. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čiji je cilj revitalizacija radnog mjesta kliničkih psihologa na razini primarne zdravstvene zaštite i uvođenje standarda zapošljavanja kliničkih psihologa u timu medicine rada i palijativne skrbi te zaštiti mentalnog zdravlja. Članica Upravnog odbora HPK-a Andreja Bogdan rekla je kako će predloženi standardi smanjiti nepotrebno upućivanje pacijenata u bolnice i poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga na primarnoj razini.

U HPK-u ističu da inozemna iskustva ukazuju na potrebu uključivanja psihologa u primarnu zdravstvenu zaštitu jer se time značajno utječe na prevenciju psihičkih i tjelesnih bolesti, te bolje zbrinjavanje oboljelih. Također se postižu značajne ekonomske uštede za cjelokupni zdravstveni sustav. Predsjednica Stručnog razreda za kliničku psihologiju HPK-a Gordana Kamenečki-Puclin kaže da je Komora u potpunosti normativno uredila područje svoje djelatnosti i stvorila preduvjete da se klinički psiholozi kao zanimanje, po svom opsegu i složenosti poslova te formalnom obrazovanju, mogu svrstati u zdravstvenu djelatnost. To je, dodala je, prepoznao i HZZO koji je početkom godine pružio mogućnost sklapanja ugovora za samostalnu djelatnost kliničke psihologije na razini specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite. "Većina zdravstvenih ustanova pozitivno je ocijenila tu mogućnost i iskazala interes za sklapanje ugovora. Očekujemo da će konačno definiranje kliničkih psihologa kao zdravstvenih radnika omogućiti razvoj djelatnosti kliničke psihologije, te usluge kliničkih psihologa učiniti dostupnijima, čime će se povećati kvaliteta zdravstvene zaštite i omogućiti njihovo zapošljavanje", rekla je Kamenički-Puclin.