Dnevne novosti

Potpisan sporazum o međunarodnoj suradnji s vodećim forenzičarima

16.06.2015 07:05 ZAGREB, 15. lipnja 2015. (Hina), U Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta u Zagrebu u ponedjeljak je potpisan ugovor o višegodišnjoj suradnji između Američke akademije forenzičkih znanosti i Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti, kojim su hrvatski i svjetski forenzičari okupljeni u Međunarodnome društvu, dogovorili partnerstvo i suradnju s Američkom akademijom, krovnom svjetskom forenzičnom organizacijom. 
"Riječ je o događaju za koji se pripremamo i na kojemu radimo 20 godina - da dođe do suradnje s vodećima ljudima svjetske forenzike. Naš je cilj učiniti sve da ojačamo edukacijske procese iz forenzike u svim segmentima, od istraživanja mjesta događaja, analize DNA, toksikologije, pitanja nacionalne sigurnosti, borbe protiv terorizma, bioterorizma itd. Bitno je da od danas imamo partnera u najmoćnijom forenzičkoj instituciji svijeta, a tim je sporazumom i hrvatska država dobila takvog partnera", istaknuo je predsjednik Međunarodnog društva Dragan Primorac potpisujući sporazuma s predsjednikom Američke akademije Johnom E. Gernsom.

Ugovor definira suradnju na području znanstvenih projekata i edukacijskih procesa iz područja forenzičkih znanosti, kao i suradnju iz područja rutinske forenzičke prakse, s ciljem veće povezanosti forenzičara i učinkovitije borbe protiv organiziranog kriminala i međunarodnog terorizma. Poseban naglasak je na akreditaciji studijskih programa iz područja forenzičkih znanosti, međunarodnoj edukaciji i razmjeni studenata i nastavnika iz svih područja forenzičkih znanosti.

Američka akademija forenzičkih znanosti (American Academy of Forensic Science - AAFS) krovna je svjetska forenzička organizacija, osnovana 1948. sa sjedištem u Colorado Springsu. Okuplja više od 7000 vodećih forenzičara svijeta, iz svih saveznih američkih država, uključujući državne agencije (FBI, državne policije, američku vojsku, itd.) te pridružene članove iz 66 država svijeta. Rad joj je organiziran u 11 različitih sekcija koje pokrivaju sva područja modernih forenzičkih znanosti. Ne postoji nijedan forenzički slučaj u modernoj američkoj povijesti u koji nije bila izravno uključena AAFS ili njezini članovi.

Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (International Society for Applied Biological Sciences - ISABS) jedna je od najvažnijih svjetskih znanstvenih organizacija iz područja forenzičke, kliničke i antropološke genetike kojoj je, od početka 2015. godine, predsjedatelj Dragan Primorac (AAFS Fellow) jedan od najpriznatijih svjetskih eksperata iz područja forenzičke genetike. U radu Znanstvenog odbora ISABS-a sudjeluje čak četvero dobitnika Nobelove nagrade. ISABS svake dvije godine u Hrvatskoj organizira kongrese, a u njihovom radu do sada je sudjelovalo 3100 sudionika i 320 predavača iz 70-ak država svijeta. Najavljeno je da će američka delegacija AAFS-a sudjelovati i u radu 9. ISABS konferencije o forenzičkoj i antropološkoj genetici, s temom borbe protiv terorizma i bioterorizma. Ta će se konferencija održati na Braču od 22. do 26. lipnja.