Dnevne novosti

U ime obitelji kazneno prijavila Benčić zbog govora mržnje

15.06.2015 07:12 ZAGREB, 13. lipnja 2015. (Hina), Udruga "U ime obitelji" podnijela je kaznenu prijavu protiv aktivistice Udruge "Centra za mirovne studije" Sandre Benčić zbog, kako tvrdi javnog poticanja na nasilje i mržnju, dok ju je pučkoj pravobraniteljici prijavila zbog poticanja na diskriminaciju, no Benčić smatra da je riječ o apsurdnoj situaciji te je uvjerena da će tužiteljstvo odbaciti prijavu. 
"Gospođa Benčić kao pravnica i djelatnica Centra za mirovne studije kroz duže vremensko razdoblje koristi medijski prostor zloupotrebljavajući slobodu govora i potiče na diskriminaciju protiv članova i podupiratelja U ime obitelji", tvrdi ta udruga. U ime obitelji navodi da Benčić iznosi neutemeljene i iracionalne optužbe, laži, stereotipe i predrasude kako bi u očima javnosti opravdala, odnosno racionalizirala mržnju prema U ime obitelji, njezinim članovima i podupirateljima. "Javnim pozivima da se članovima ili podupirateljima U ime obitelji uskrati pravo javnog nastupa te brojnim neistinitim tvrdnjama poput one da U ime obitelji 'zagovara oduzimanje prava jednoj skupini te da zagovara potpuno slobodno tržište i kapitalizam unutar kojeg radnička prava, jednakost na tržištu rada i prava žene neće značiti ništa' gospođa Benčić sustavno se služi govorom mržnje", tvrdi udruga U ime obitelji.

Navodi pritom da su njihovi volonteri, članovi i podupiratelji kontinuirano izloženi govoru mržnje i diskriminaciji već gotovo dvije godine, zbog svojih zalaganja za zaštitu i promicanje braka kao zajednice žene i muškarca, obitelji i prava djeteta na oca i majku. Kako za to odgovorne državne institucije nisu učinile gotovo ništa kako bi kroz protekle dvije godine od diskriminacije i govora mržnje zaštitile hrvatske građane koji podupiru vrijednosti za koje se zalaže U ime obitelji, bili smo prisiljeni sami poduzeti raspoložive pravne korake u vidu priloženih tužbi, priopćila je Udruga U ime obitelji. Zaključuje kako bi se u suprotnom moglo pogrešno protumačiti kako hrvatsko društvo i institucije smatraju prihvatljivim govor mržnje i diskriminaciju koje provodi Beničić. Benčić je, komentirajući Hini kaznenu prijavu, rekla kako su svi njezini javni nastupi snimljeni pa se može lako provjeriti i vidjeti da u njima nije bilo govora mržnje. Iako je ništa ne čudi od te udruge, kaže da joj je čitava situacija postaje uznemiravajuća. "Apsurd je da vas prozivaju zbog diskriminacije u situaciji kada se borite da svi ljudi imaju jednaka prava", zaključila je Benčić, koja je uvjerena je da će Državno odvjetništvo odbaciti kaznenu prijavu.