Dnevne novosti

Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba

15.06.2015 07:10 ZAGREB, 14. lipnja 2015. (Hina), U povodu Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba, ispred Paviljona na Zrinjevcu u nedjelju se narodnim pjesmama i plesovima folklornih društava te autohtonim jelima i pićima nacionalnih kuhinja predstavilo 18 nacionalnih manjina. 
Na toj kulturnoj manifestaciji, koja je izazvala zanimanje većeg broja građana, sudjeluje albanska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, romska, slovenska, srpska, bugarska, njemačka, poljska, rusinska, ruska, slovačka, talijanska, ukrajinska i židovska nacionalna manjina. "Ova manifestacija ima za cilj pomoći otvaranje nacionalnih manjina i njihovih udruga većinskom stanovništvu grada kako bi kroz tradiciju i kulturu prikazali svoj marljivi rad u očuvanju nacionalnog identiteta", istaknuo je predsjednik nacionalnih manjina Grada Zagreba Zoltan Balaž-Piri. Ustvrdio je da je velika posjećenost građana tom događaju dokaz tome da je događaj potreban i prihvaćen. Istaknuvši da pripadnici nacionalnih manjina kroz godine njegovanjem kulture, jezika i vjere doprinose multietničnosti i multikulturalnosti Zagreba, Balaž-Piri izrazio je želju da manjine i Grad i dalje pridonose očuvanju tog bogatstva.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako Grad suradnjom s 22 nacionalne manjine svjedoči, ne samo formalno kroz otvorena zagrebačka vrata u grbu Grada, već živi multikulturalnost, multietničnost i multinacionalnost. "Mi svjedočimo neke standarde Europe i moramo učiti, ali europske metropole mogu učiti od Zagreba kako se kuje multikulturalnost, multietničnost, multinacionalnost i bogatsvo različitosti", kazao je Bandić koji je otvorio manifestaciju.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je da su nacionalne manjine bogatstvo, ne samo Zagreba, već čitave Hrvatske. Izrazio je zadovoljstvo odnosom Grada prema manjinama, ocijenivši da možemo biti primjer mnogim drugim većim europskim gradovima. Nakon otvorenja Bandić je na novinarski upit hoće li stopirati projekt odvoza smeća po volumenu koji je pokrenula Uprava Zagrebačkog holdinga, a čiju smjenu je najavio za ponedjeljak 15. lipnja - odgovorio da je "razlog zašto gospoda idu, to što nisu ništa pokrenuli te da on nema šta stopirati". "A ono što su pokrenuli, pokrenuli su krivo i to mora biti ispravljeno. Ali sve ćete znati sutra", dodao je. Vezano za slab odaziv birača na izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina održanima prije dva tjedna, Bandić je ustvrdio da su i oni koji nisu izašli, glasali, te da su se neizlaskom na izbore složili s onime što je izabrano. "Drugi puta neka izađu", poručio je.