Dnevne novosti

Grčić predstavio novi fond za sufinanciranje lokalnih projekata

03.06.2015 07:10 ZAGREB, 2. lipnja 2015. Hina, Vlastiti udjel u financiranju projekata za koje im je odobren novac iz fondova Europske unije (EU) jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave moći će dijelom pokriti iz fonda za sufinanciranje, koji je u utorak na konferenciji za novinare predstavio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić. 
"Radi se o fondu za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, s godišnjom procijenjenom alokacijom od 150 milijuna kuna, koji se puni iz 1,5 posto prihoda od poreza na dohodak", izvijestio je Grčić. Očekuje se da će poziv za korištenje sredstava fonda biti objavljen do kraja lipnja a bit će otvoren do iskorištenja sredstava. Prednost će imati oni koji ranije podnesu zahtjev. Time se, kaže Grčić, želi potaknuti natjecanje lokalnih samouprava za sredstva tog fonda. Lokalne administracije, pravne osobe u njihovu većinskom vlasništvu i suvlasništvu kao i ustanove čiji su osnivači, moći će za sredstva fonda konkurirati sa svojim projektima za koje su sklopili ugovor o financiranju iz programa IPA, strukturnih fondova iz programskog razdoblja EU-a od 2007. do 2013. te strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Uvjet je i da nisu dobili bespovratna sredstva iz drugih nacionalnih izvora. Udio sredstava za sufinanciranje veže se uz indeks razvijenosti, tako da će se više moći pokriti za projekte koji se realiziraju u slabije razvijenim područjima. Minimalna vrijednost zahtjeva za dodjelu sredstva putem fonda je 100 tisuća kuna, a maksimalna 7,5 milijuna kuna po projektu. Potpredsjednik Vlade Grčić nije na konferenciji za novinare želio odgovarati na pitanja vezana uz privatizaciju Croatia osiguranja i nalaz državne revizije o toj privatizaciji. Rekao je kako očekuje da će se o tome danas službeno oglasiti Ministarstvo financija.