Dnevne novosti

Zmajlović: u mjesec dana za više od 400 građana odobrena energetska obnova kuća

02.06.2015 07:20 ZAGREB, 1. lipnja 2015. (Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je u ponedjeljak da je u prvih mjesec dana javnog poziva za dobivanje državnih poticaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća stiglo više od 1.900 prijava, a za više od 400 građana odobreno je više od 21 milijun kuna te mogu krenuti s radovima. 
"Veseli nas ovakav dobar odaziv koji pokazuje da su građani svjesni važnosti i koristi od povećanja energetske učinkovitosti u svojim kućanstvima, kroz koju će smanjiti potrošnju energije i troškove režija. Osigurali smo bespovratne poticaje za obnovu 10.000 kuća, a svi koji ne uspiju ostvariti poticaje ove godine imaju tu mogućnost i u idućim godinama", izjavio je Zmajlović za Hinu. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kažu kako je većina od tih 400 dosad odobrenih zahtjeva s područja posebne državne skrbi, kojima država odobrava do 80 posto sufinanciranja. Najviše je zahtjeva za obnovu fasada i promjenu stolarije, a najviše kuća za energetsku obnovu dosad je prijavljeno iz Petrinje, čak 47. Od županija najviše prijavljenih kuća dosad imaju Vukovarsko-srijemska i Sisačko-moslavačka županija.

U Fondu podsjećaju da energetskom obnovom obiteljske kuće mogu ostvariti uštede od 30 do 60 posto na troškovima za toplinsku energiju, povećati udobnost stanovanja i ujedno čuvati okoliš. Za takvu obnovu mogu se dobiti državni poticaji od 40 do 80 posto, ovisno o lokaciji kuće. Građane s područja posebne državne skrbi i prve skupine otoka država sufinancira s 80 posto, a sa 60 posto sufinancira građane u brdsko planinskim područjima i druge skupine otoka. Građani sa svih ostalih područja sufinanciraju se 40 posto. Jedna kuća može se prijaviti za sufinanciranje jedne ili više mjera energetske obnove. U većini gradova i općina radi se o 40 posto sufinanciranja, pa je tako primjerice za zamjenu vanjske stolarije na kući većinom moguće dobiti do 30.000 kuna bespovratnih državnih poticaja, a ako se koriste sve mjere moguće je u većini slučajeva dobiti do 84.000 kuna poticaja po kući.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller podsjetio je da je u 2015. omogućena prijava svim građanima, te je pojednostavljena potrebna dokumentacija i prijava koja se sada dostavlja izravno Fondu. Građani mogu prijaviti jednu mjeru, primjerice obnovu fasade, ili mogu prijaviti nekoliko različitih mjera, primjerice fasadu, stolariju i solarne kolektore. Prvi korak za građane koji se žele prijaviti za dobivanje državnih poticaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća jest kontaktirati jednog od ovlaštenih certifikatora s popisa Fonda, koji će izraditi inicijalni energetski pregled kuće. Nakon toga potrebno je zatražiti ponudu izvođača i poslati prijavu u Fond. Ministarstvo i Fond građane su o tome već informirali na tribinama kojih je više od dvadeset održano diljem Hrvatske, a o tome će moći saznati i na sedam tribina koje će se održati u Zagrebu od 2. do 18. lipnja. Prva zagrebačka tribina održat će se u utorak, 2. lipnja u 19 sati u Centru za kulturu i informiranje u Maksimiru, u Švarcovoj 18. Ostale tribine održat će se u Novom Zagrebu, Dubravi, Trnju, Sesvetama, Trešnjevci i Susedgradu. U prvih mjesec dana trajanja javnog poziva za dobivanje državnih poticaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća odobreno je sufinanciranje za 18 kuća u Zagrebu.