Dnevne novosti

HUBOL osvojio većinu delegata u Skupštini Liječničke Komore

01.06.2015 07:45 ZAGREB, 30. svibnja 2015. (Hina), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) osvojila je premoćnu većinu delegata u Skupštini Hrvatske liječničke komore, koja će 20. lipnja birati novog presjednika i ostale članove vodstva Komore. 
Po neslužbenim informacijama, na izborima za delegate Skupštine, koji su provedeni tijekom svibnja, kandidati HUBOL-a osvojili su veliku većinu glasova. "Osvojili smo od 121 mandat od ukupno 148 delegata u Skupštini HLK-a", izjavio je Hini predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža. Po njegovim riječima, kandidati HUBOL-a natjecali su se u 20 izbornih jedinica za 141 delegatsko mjesto. U Zagrebu su osvojili svih 49 mjesta, u Osijeku također svih 9 mjesta, u Splitu 10 od 14 mjesta, u Rijeci 9 od 13 mjesta itd. U Zagrebu je naš 49. kandidat dobio 850 glasova, a prvi "nehubolovac" dobio je 350 glasova manje. Uspjeli smo motivirati i mobilizirati ljude da izađu na izbore., pohvalio se Goluža. Ukupna izlaznost na izbore za delegate Skupštine HLK-a bila je 40 posto, što je oko 50 posto više nego na prošlim izborima. U svim izbornim jedinicama bila je veća izlaznost nego na prošlim izborima, a varirala je od 15 posto u Primorsko-goranskoj županiji do 96 posto u Šibensko-kninskoj županiji. Međutim, kako se neslužbeno doznaje, izlaznost u Zagrebu kao daleko najvećem zdravstvenom centru, bila je dosta slaba, svega oko 30 posto.

O kandidatu HUBOL-a za predsjednika Komore odlučit će predizbori u udruzi, najavljuje Goluža. Idućeg tjedna bit će organizirani predizbori u HUBOL-u, na kojima će se omogućiti kandidatura svakom zainteresiranom članu, potom ćemo provesti elektroničke izbore po principu jedan član - jedan glas. Izabrat ćemo ljude za uže vodstvo Komore, što znači predsjednika, dopredsjednika, rizničara i Nadzorni odbor. Izvršni odbor bit će imenovan na prijedlog predsjednika Komore, rekao je Goluža. Kandidature za predsjednika Komore bit će istaknute do 12. lipnja, tjedan dana prije konstituirajuće i izborne Skupštine, koja će se održati 20. lipnja. Predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo, koji nije izabran u novi saziv Skupštine, kao i većina dosadašnjeg vodstva, čestitao je izabranim delegatima i poručio kako će podržati sve one koji će se oduprijeti namjeri Ministarstva zdravlja da ograniči autonomiju Komore. Naime, Ministarstvo je predložilo izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima bi se uveo upravni nadzor Ministarstva nad radom strukovnih komora u zdravstvu, što Minigo tumači "udarom na liječničku samoupravu". Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Ines Balint, čiji su kandidati osvojili desetak mjesta u Skupštini, također čestita HUBOL-u na osvojenoj većini te očekuje da će podržati osnivanje Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu.