Dnevne novosti

Pomoćnica ministra rada: pozitivni trendovi u zapošljavanju

29.05.2015 07:30 ZAGREB, 28. svibnja 2015. (Hina), Pozitivni trendovi u zapošljavanju u Hrvatskoj su započeli 2013. godine, u 2014. su se potvrdili, a u 2015. nastavili, ustvrdila je u četvrtak pomoćnica ministra rada za tržište i zapošljavanje Tatjana Dalić na konferenciji o zapošljavanju. 
Ukupni izlazak iz evidencije nezaposlenih na temelju zasnivanja radnog odnosa u prva četiri mjeseca ove godine porastao je za dva posto, a ulazak u evidenciju nezaposlenih zbog poslovno uvjetovanog otkaza smanjio se za 16 posto, dok je potreba za radnicima porasla za 15 posto, a prijava potreba za radnicima zaposlenima na neodređeno vrijeme za čak 29 posto, kaže Dalić. To znači, ocijenila je, da je restrukturiranja poduzeća pri kraju, a novo zapošljavanje raste. U 2014. i 2013. godini zaposlili smo rekordan broj osoba s burze rada - ukupno 225.452 osoba je zaposleno prošle godine, od čega 108.000 mladih, a 218.000 je dobilo posao pretprošle godine, rekla je Dalić. Također je podsjetila da je 17. travnja Eurostat objavio kako među državama EU-a jedino Hrvatska, Portugal i Malta bilježe rast stope zaposlenosti na godišnjoj razini od dva posto. Poslodavci su prepoznali i fiskalnu olakšicu za zapošljavanje mladih, pa je tako 14.300 osoba do 30 godina starosti u prva četiri mjeseca ove godine dobilo ugovor za stalno zaposlenje, navodi Dalić. To je najbolja poruka mladima da ostanu u Hrvatskoj. Ako se takav trend nastavi, u jednoj ćemo godini zaposliti više mladih ljudi nego što ih se u Hrvatskoj rodi, rekla je Dalić podsjetivši da se broj novorođenih kreće oko 36.000 - 37.000 ljudi.

Stručnjak za radno pravo sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Viktor Gotovac ocijenio je kako je hrvatsko radno zakonodavstvo prenormirano i hipertrofirano, pa su nove norme sve manje primjenjive i sve se manje poštuju, čime se stvara pravna nesigurnost. U Hrvatskoj bi se trebali promovirati rad i kultura rada, a ne stalno generirati zakone koji se neće moći primjenjivati, rekao je Gotovac. Analizirajući ugovorne radne odnose, Gotovac je ocijenio hrvatsko uređivanje radnih odnosa rigidnim, što pokazuje percepcija poslodavaca u javnosti, gdje ih se unaprijed doživljava kao negativce.