Dnevne novosti

Živi zid na sudu traži da se Molu oduzmu upravljačka prava u Ini

27.05.2015 07:12 ZAGREB, 26. svibnja 2015. (Hina), Predstavnici Živog zida na čelu s predsjednikom te stranke Ivanom Viliborom Sinčićem podnijeli su u utorak na Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbu protiv Republike Hrvatske i mađarske naftne kompanije Mol tražeći da se ništetnim proglase ugovori kojim je Mol, među ostalim, dobio upravljačka prava u Ini jer drže da su nastali na temelju kriminalnih aktivnosti bivšeg premijera Ive Sanadera i njegove vlade. 
"Podnijeli smo tužbu za utvrđivanje ništetnosti tri ugovora koja su nastala na temelju kriminalnih djelatnosti hrvatskih dužnosnika, prije svega Ive Sanadera i njegova vlade, a riječ je o prvom dodatku dioničarskog ugovora o Ini, glavnom ugovoru o plinskom poslovanju i prvom dodatku tom ugovoru", rekao je novinarima ispred suda predstavnik Živog zida Dušan Cvetanović. U Živom zidu drže kako je vrijeme da netko poduzme posljednji korak kako bi se poništili ti ugovori i da se stvari vrate na pozicije prije ugovora s obzirom da je Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog Mola. "Smatramo da državne institucije ni ovaj put nisu učinile ništa po ovom pitanju i zato je Živi zid ovdje radi uspostave pravnog poretka Republike Hrvatske", rekao je Cvetanović.

Predsjednik Živog zida Sinčić vjeruje da će sud slijediti pravne norme i propise i da će donijeti presudu koja će biti na korist Republike Hrvatske. "Prije svega očekujemo da će institucije, što kaže ona flosukla, raditi svoj posao", kazao je Sinčić. Dodao je da očekuju pozitivan ishod, ali da se s druge strane zna kako rade hrvatske institucije pa je po njegovu mišljenju "svašta moguće". Podnošenje tužbe, poručio je, dio je njihove borbe za utvrđivanje vlasnika Ine i poništenje kriminalne pretvorbe i privatizacije. Živi zid u tužbi traži poništenje ugovora smatrajući da su sklopljeni protivno hrvatskom Ustavu, prisilnim propisima i moralu društva. Podsjećaju da je zbog izmjene ugovora Ine i Mola Sanader pravomoćno osuđen za primanje mita, dok se protiv predsjednika uprave Mola Zsolta Hernadija u odsutnosti u Hrvatskoj vodi postupak radi davanja mita Sanaderu. Ta stranka također zbog "opasnosti od nestanka dokumentacije kao i nastanka nenadoknadive štete po interese Republike Hrvatske", traži da se Molu privremeno suspenziraju većinska prava u Ini ugovorenih po spornim ugovorima, odnosno da se ona vrate na razinu upravljačkih prava u skladu sa dioničarskim ugovorom iz 2003. kada je Mol imao 25 posto plus jednu dionicu Ine.