Dnevne novosti

Varga: unatoč recesiji sačuvao se solidarni i egalitarni sustav zdravstva

25.05.2015 07:25 PULA, 23. svibnja 2015. Hina, Bez obzira na recesijske godine uspjelo se održati i sačuvati solidarni, javni i egalitarni sustav zdravstva, poručio je u subotu ministar zdravlja Siniša Varga u Puli, gdje je na tribini "Zdravstvo dostupno svima" govorio o mjerama i reformama kojima se svakodnevno podiže kvaliteta zdravstvenih usluga za sve hrvatske građane. 
"Od 1. travnja 2013. godine drastično smo poboljšali primarnu zdravstvenu zaštitu, počelo se u velikoj mjeri raditi preventivne preglede, a lječnici obiteljske medicine su značajno počeli raditi puno više zahvata i time smanjili broj upućivanja pacijenata u bolnicu", istaknuo je Varga. Podsjetio je kako su bolnice od početka ove godine na novom režimu financiranja, dok se kroz "Program plus" počeo rješavati problem s listama čekanja. Ustvrdivši kako je dostupnost zdravstvene zaštite po jednakim osnovama svakim danom sve bolja, Varga je u izjavi novinarima HDZ-ove najave o privatizaciji sustava zdravstva ocijenio zastrašujućima. "Mi se borimo protiv takve privatizacije sustava zdravstva, koju su najavili iz HDZ-a, jer želimo očuvati solidarni, javni i egalitarni sustav zdravstva kako bi svaki građanin, po jednakim osnovama i bez obzira na imovinsko stanje, imao jednako pravo na dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite", naglasio je Varga.

Na pitanje zašto strahuje od privatizacije odgovorio je kako smatra da je tekovina sustava zdravstva u Hrvatskoj, koja u kontinuitetu postoji od 1922. godine, u tome što radno aktivno stanovništvo i njihove obitelji imaju pravo na univerzalnu zdravstvenu zaštitu od strane države. "To je pokriveno kroz HZZO kao nacionalnog osiguravatelja i time se s izrazito malim troškovima uspijeva osigurati visoka razina zdravstvene zaštite i svakim danom je to sve bolje", rekao je Varga. "Najave provođenja slovačkog modela u Hrvatskoj je nešto što predstavlja razbijanje HZZO-a, stavljanje privatnih osiguravatelja u međusobnu konkurenciju, a onda se zdravstveni novac počinje trošiti na administriranje samih privatnih osiguravatelja, a ne za zdravstvenu zaštitu stanovnika", zaključio je ministar.