Dnevne novosti

Europski povjerenik: isključenost mladih vodi ekstremizmu i radikalizmu

21.05.2015 07:05 ZAGREB, 20. svibnja 2015. (Hina), Isključenost mladih iz tržišta rada i demokratskih procesa vodi jačanju ekstremizma i političkog radikalizma, izjavio je europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics u srijedu u Zagrebu. 
On je s potpredsjednicom vlade i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić razgovarao o nezaposlenosti mladih s kojim je suočena cijela Europska unija, priopćila je vlada. Povjerenik Navracsics istaknuo je da su mladi zbog gospodarske krize jedna od najpogođenijih skupina u društvu. "Pokušavamo pomoći državama članicama u prevladavanju izazova u zapošljavanju mladih", rekao je. Istaknuo je kako je Hrvatska aktivna u rješavanju problema nezaposlenosti mladih osoba. "Podržavamo vaše napore u rješavanju problema nezaposlenosti mladih", zaključio je.

Opačić je europskog povjerenika upoznala s vladinim mjerama za smanjenje nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj - stručnim osposobljavanjem, potporama poduzetnicima za zapošljavanje mladih, kreditnim linijama za samozapošljavanje, dodatnim obrazovanjem i prekvalifikacijama. Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o nasilju među mladima, a Opačić je kao pozitivan primjer rješavanja tog problema u Hrvatskoj navela nacionalnu kampanju "Ne govoru mržnje na internetu" kojom se ministarstvo priključilo internetskoj kampanji Vijeća Europe "No Hate Speech Movement", stoji u priopćenju.