Dnevne novosti

Uskoro će zagrebački taksisti moći prenositi svoje koncesije članovima obitelji

21.05.2015 07:10 ZAGREB, 20. svibnja 2015. (Hina), Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će se na sjednici Gradske skupštine 2. lipnja naći izmjena odluke o auto-taksi prijevozu u Zagrebu, kojom bi se omogućilo taksistima da svoje koncesije prenesu na članove obitelji. 
Napominjući kako udruga Radio Taxi Zagreb obuhvaća 75 posto ukupnih koncesija Grada Zagreba, Bandić je na konferenciji za novinare rekao da su sa čelnim ljudima udruge dogovorili kako će se koncesija za taksi moći prenijeti na članove obitelji ako taksist ode u mirovinu ili u slučaju smrti. "To do sada nismo imali jasno definirano, to ćemo sada ispraviti i tu odluku uputiti na sjednicu Gradske skupštine", kazao je. Također je s vodstvom Radio Taxi Zagreba dogovoreno da se ne povećava dosadašnji broj koncesija. Zagreb ima ukupno 1468 dozvola za taksi, a do sada su izdane 1332. "S taksistima imamo dogovor da se ne idu dijeliti nove koncesije", rekao je Bandić. Predsjednik udruge Jozo Kovačević zahvalio je Bandiću na odluci da taksiste izjednači s ostalim obrtnicima, tako da koncesiju mogu prenijeti i svojoj djeci.

Bandić je također novinare izvijestio o sastanku sa čelnicima Čistoće i Holdinga oko računa za komunalnu naknadu legaliziranih kuća. Naime, za oko 40.000 građana Gradsko-stambeno komunalno gospodarstvo je, umjesto da obračuna samo razliku u kvadraturi legaliziranih kuća, ponovno obračunalo i naknadu za već plaćene kvadrate. Bandić je najavio da će na 40.000 adresa u petak biti upućeno njegovo pismo isprike, a oni koji su plaćali račune iako nisu trebali, neće ih morati plaćati godinu dana. Govoreći o naplati otpada po volumenu, gradonačelnik je rekao da će sada Čistoća odvoziti onoliko otpada koliko ga bude, pa će morati "više raditi, a manje zaraditi". "To znači da će se morati rezati troškovi. Više neće moći jedan sjediti u kancelariji, a drugi voziti kamion", kazao je.

Upitan kada će se Zagrebački holding uključiti u Vladin projekt otpisa dugova siromašnim građanima, Bandić je rekao da će Zagreb i Holding napraviti svoj dio posla, ali moraju vidjeti koliki je broj građana na socijalnoj margini. Zagreb je socijalno najosviješteniji grad u Europi, ustvrdio je Bandić i podsjetio na pomoć koju Zagreb isplaćuje umirovljenicima, besplatan prijevoz ZET-om, besplatne udžbenike za osnovnu školu i sl. "Itekako ćemo voditi računa da ne iskačemo iz kola socijalne odgovornosti, ali ne da podupiremo projekt po svaku cijenu. Naročito projekt 'kićenja tuđim perjem'", rekao je Bandić.