Dnevne novosti

Ministarstvo zdravlja: započela javna rasprava o prijedlozima zdravstvenih zakona

21.05.2015 07:45 ZAGREB, 20. svibnja 2015. (Hina), Ministarstvo zdravlja objavilo je u srijedu da je započela javna rasprava o izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, nakon niza sastanaka članova Radne skupine sastavljene od predstavnika socijalnih partnera, sindikata, Hrvatske udruge poslodavaca, Udruge poslodavaca u zdravstvu, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja, na kojima se raspravljalo o predloženim izmjenama. 
Tijekom sastanaka usklađene su brojne točke i Ministarstvo zdravlja usvojilo je niz prijedloga socijalnih partnera, a za vrijeme javne rasprave, koja će trajati 30 dana, nastavit će se daljnje usuglašavanje, kako bi se zakone učinilo što jasnijima i svrsishodnijima, poručuju iz Ministarstva. "Izmjene i dopune zakona osigurat će jednaka prava i kvalitetnu uslugu za sve pacijente, neovisno o njihovom imovinskom statusu, a sustav javnog zdravstva ostat će stabilan i javan. Naši pacijenti će i dalje u sustavu javnog zdravstva kod svojih liječnika ići s uputnicom i bez povećanja participacije i cijene dopunskog osiguranja", navodi se u priopćenju. Prijedlozi izmjena zakona omogućit će pacijentima dostupnost brojnih specijalističkih usluga u domovima zdravlja, umjesto da pacijenti moraju za svaku specijalističku pretragu odlaziti u udaljenu bolnicu i biti stavljeni na liste čekanja.

Zakoni donose, ističu u Ministarstvu zdravlja, unapređenje rada HZZO-a i utvrđivanje uloge financijskog administriranja temeljenog na jednakosti, solidarnosti i javnosti kako bi se pružila što bolja zdravstvena skrb za krajnjeg korisnika. Donose jedinstvenu lista lijekova, ortopedskih i drugih pomagala čime se osigurava učinkovitost, kvaliteta i održivost zdravstvenog sustava. Ministarstvo zdravlja će tijekom sljedećih 30 dana organizirati razne skupove, tribine, okrugle stolove i slično na kojima će svi važni dionici u zdravstvenom sustavu, te svi zainteresirani imati priliku izreći svoje stajalište o zakonima. Također, očekuje se i veliki broj konstruktivnih, pisanih komentara i prijedloga. Po završetku javne rasprave zakoni će biti upućeni u daljnju proceduru u Vladu RH i Sabor. Prijedlozi zakona dostupni su na mrežnoj stranici stranici Ministarstva zdravlja.