Dnevne novosti

"U ime obitelji" odbacuje tvrdnju pravobraniteljice o ugrožavanju ravnopravnosti homoseksualaca

13.05.2015 07:25 ZAGREB, 12. svibnja 2015. (Hina), Udruga "U ime obitelji" odbacila je u utorak tvrdnju koju je u svom izvješću pučka pravobraniteljica Lora Vidović iznijela Vijeću za ljudska prava UN-a, da je zbog referenduma "Za brak" ugrožena ravnopravnost homoseksualnih i transrodnih osoba u Hrvatskoj. 
Udruga je uputila pismo pravobraniteljici u kojem podsjeća da su omogućili građanima izjašnjavanje o raspisivanju referenduma o braku kao životnoj zajednici žene i muškarca. "Više od 750.000 građana zatražilo je raspisivanje referenduma na kojem se gotovo milijun birača izjasnilo za brak kao životnu zajednicu žene i muškarca", navedeno je u priopćenju. Na drugom ciklusu Univerzalnog periodičkog pregleda (UPR-a) Hrvatska pred Vijećem za ljudska prava UN-a predstavlja Nacionalno izvješće o stanju zaštite ljudskih prava.

UPR izvješće sastoji se od Nacionalnog izvješća koje sastavlja Hrvatska, podataka UN-a i sažetka informacija koje sastavlja pučka pravobraniteljica, a temelje se na informacijama nadležnih tijela. Stoga je udruga "U ime obitelji" zatražila pojašnjenje i argumente izvješća o smanjenju prva homoseksualnih i transrodnih osoba zbog referenduma, te odgovore država članica o tom pitanju. UPR je proces koji uključuje preispitivanje evidencije ljudskih prava svih 193 zemalja članica UN-a, odnosno mehanizam zaštite ljudskih prava koji se temelji na jednakom tretmanu za sve zemlje. Sve države članice objavljuju radnje koje su poduzele za poboljšanje situacije ljudskih prava, te se uključuju u razmjenu najboljih praksi.