Dnevne novosti

SDP u proceduru uputio dopunu Zakona o sprječavanju sukoba interesa

07.05.2015 07:42 ZAGREB, 6. svibnja 2015. (Hina), Klub zastupnika SDP-a u srijedu je u hitnu saborsku proceduru uputio prijedlog dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojom bi se utvrdilo da se na dužnosnike ne primjenjuju odredbe zakona o zaštiti osobnih podataka, a ta bi se dopuna primjenjivala i na postupke u tijeku. 
U obrazloženju teksta, koji sadrži samo jedan članak te jednu prijelaznu odredbu, podsjećaju kako je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) protumačila da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika ne smije objavljivati podatke iz imovinskih kartica koji se odnose na bračno stanje i broj djece, neto plaću dužnosnika iz prethodnog zaposlenja te detalje o kreditima koje su dužnosnici ugovorili prije stupanja na dužnost. Nakon takve odluke, Povjerenstvo je s interneta povuklo objavljene imovinske kartice, tumačeći kako nema tehničke uvjete da u zadanom roku od osam dana izbriše samo sporne podatke, a pritom su najavili da će protiv rješenja AZOP-a pokrenuti upravni spor.

Takvo stanje SDP smatra neodrživim, pogotovo s obzirom na odluku kojom je Ustavni sud 2012. utvrdio kako kandidati za državne dužnosti moraju prihvatiti zakonske odredbe koje propisuju javnost tih podataka ako žele obnašati dužnost. "Ne pristaju li na zakonsko rješenje iz članka 8. stavka 10. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, mogu slobodno odlučiti da se ne kandidiraju za te dužnosti, odnosno odbiti imenovanje", utvrdio je tada Ustavni sud u rješenju kojim je odbio pokretanje postupka ocjene ustavnosti sporne zakonske odredbe. SDP drži kako je interes javnosti da ima uvid u način na koji dužnosnici obnašaju javne dužnosti daleko jači od interesa dužnosnika da im privatnost bude zaštićena. Tumače kako će predložena dopuna omogućiti daljnje nesmetano objavljivanje podataka o imovini dužnosnika koje se, uvjereni su, pokazalo kao uspješan način borbe protiv korupcije i zlouporabe položaja i ovlasti. Iako smatraju da Zakon o sprječavanju sukoba interesa potpuno jasno propisuje da Povjerenstvo za objavu podataka iz imovinskih kartica ne treba tražiti privolu dužnosnika, u Klubu SDP-a tumače kako nakon povlačenja imovinskih kartica s interneta imaju dvije mogućnosti – ili reagirati kao zakonodavac i odmah otkloniti problem ili čekati završetak upravnog postupka koji može trajati mjesecima.

Nezadovoljni su odlukom AZOP-a, ali i ponašanjem Povjerenstva koje je odlučilo odmah postupiti po toj odluci. Tumače kako je Povjerenstvo imalo i druge mogućnosti – angažirati informatičare koji bi im pomogli da se uklone samo sporni podaci ili osporiti odluku AZOP-a, pokrenuti upravni spor, a kartice ostaviti na internetu kao da se ništa nije dogodilo. Na tumačenje Povjerenstva kako im je bilo tehnički nemoguće u kratkom roku ukloniti samo dio podataka, odgovaraju kako je Povjerenstvo u tom slučaju moglo zatražiti produljenje roka. Budući da su se za punu objavu imovinskih kartica dužnosnika u sabornici u srijedu izjasnili svi klubovi, u SDP-u očekuju da bi predloženu zakonsku dopunu Sabor mogao donijeti već idućeg tjedna.