Dnevne novosti

Salzburški forum: Zajedničkom suradnjom protiv sigurnosnih prijetnji

06.05.2015 07:00 ST. POELTEN (Austrija), 5. svibnja 2015. (Hina), Jačanje zajedničke suradnje država članica EU i srednje i jugoistočne Europe u učinkovitijem suzbijanju sigurnosnih prijetnji i izazova, posebice rastućeg problema terorizma i ekstremizma, dogovorili su u ministri unutarnjih poslova na konferenciji "Salzburškog foruma", koji završava u utorak poslijepodne u St. Poeltenu u Donjoj Austriji. 
Na tom međunarodnom skupu sudjelovalo je 20-tak ministara unutarnjih poslova, a među njima i potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je u izjavi Hini istaknuo da je na skupu izražena potpora Hrvatskoj za ulazak u Schengensku zonu. "Na ministarskoj konferenciji 'Salzburškog foruma', kojeg čine Austrija, Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Češka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, izražena je puna potpora Republici Hrvatskoj za ulazak u Schengensku zonu", izjavio je ministar Ostojić na marginama skupa. Dodao je da je jačanje suradnje sa zemljama prijateljima foruma vrlo značajno u suzbijanju sigurnosnih prijetnji, posebice rastućeg terorizma i ekstremizma, od čega ni jedna zemlja nije izolirana jer se radi o globalnom problemu."Razmjena podataka jako je važna jer se je pokazalo da nema učinkovite borbe protiv prekograničnog kriminala i skupina kriminalaca koje organiziraju krijumčarenje ljudi, kao i protiv radikalnih osoba i skupina koje su sklone počinjenju kriminalnih djela i terorizmu bez tog segmenta međunarodne suradnje", rekao je Ostojić.

Osim zemalja Salzburškog foruma na skupu su sudjelovali i ministri i visoki dužnosnici zemalja prijatelja foruma iz Jugoistočne Europe - Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Kosova, te čelnici Europola Interpola, UNHCR-a (UN-ove agencije za izbjeglice) i drugih. Na konferenciji je bilo riječi i o problematici afričkih imigranata i azila, a prema riječima austrijske ministrice unutarnjih poslova Johanne Mikl-Leitner nije se razgovaralo načelno o solidarnosti, nego o tome kako solidarnost provoditi konkretnim mjerama i projektima.

Ravnatelj UNHCR-a Vincent Cochetel upozorio je da su izbjeglički prihvatni centri prekrcani i da je obveza država EU pravednija preraspodjela i prihvat izbjeglica. Glavni tajnik Interpola Juergen Stoeck kazao je pak da je Interpol otvorio prije dva tjedna podružnicu u Singapuru sa svrhom suzbijanja syber kriminala. "Svi koristimo tehnološke pogodnosti, ali one pružaju priliku i kriminalcima u povezivanju i izvršavanju kriminalnih djela", rekao je on. Domaćica skupa, austrijska ministrica Mikl-Leitner kazala je novinarima da je postignut dogovor o stvaranju snažnijeg međusobnog saveza u suzbijanju krijumčarenja ljudi, zaštiti granica, jačanju suradnje ministarstava unutarnjih poslova, sprječavanju ilegalnih azilanata iz sigurnih zemalja poput, primjerice, Kosova itd.

Ministri su suglasni da je tješnja suradnja s Europolom i Interpolom prijeko potrebna u učinkovitijem sprječavanju terorizma koji sve više jača pa je tako 2013. zabilježeno 150 terorističkih napada, dok ih je prošle godine bilo oko 200, što govori o sve većoj prijetnji i jačanju terorizma u svijetu. Ministar Ostojić ocijenio je skup o jačanju suradnje Salburškog foruma sa zemljama Zapadnog Balkana, prijateljima foruma, korisnim i značajnim. "Skup je odlično organiziran, nitko od sudionika ne izostaje s konferencije, a to je najbolji znak da ozbiljno radimo", izjavio je Ostojić u St. Poeltenu. Na zajedničkoj konferenciji za novinare austrijska ministrica Mikl-Leitner predala je predsjedanje Salzburškim forumom Bugarskoj. Salzburški forum osnovan je na inicijativu austrijskog ministarstva unutarnjih poslova 2000. godine sa svrhom jačanja suradnje unutar EU te regionalne i suradnje s trećim zemljama.