Dnevne novosti

Manjinski izbori: DIP poziva na provjeru upisa u registru birača

05.05.2015 07:15 ZAGREB, 4. svibnja 2015. (Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve birače koji se na izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, određene za nedjelju 31. svibnja, žele kandidirati, predložiti kandidate ili glasovati, da pravovremeno provjere svoj upis u registru birača koji se tiče njihove manjinske pripadnosti, kako bi, zatreba li, mogli tražiti dopunu ili ispravak podataka. 
Pregledati upis u registar birača može se najkasnije do zaključenja popisa birača, odnosno do 20. svibnja, ističe DIP u ponedjeljak. Ako do dana zaključivanja popisa birača, odnosno do 20. svibnja, građanin nije u popisu upisan kao pripadnik nacionalne manjine, na dan izbora neće biti upisan u izvatku iz popisa birača za određeno biračko mjesto i neće moći glasovati. Ministarstvo uprave objavilo je da birači pripadnici nacionalnih manjina za koje će se provesti izbori mogu pregledati, odnosno zatražiti dopunu ili ispravak podataka u registru birača u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba. To mogu učiniti prema mjestu prebivališta, svakim radnim danom u radno vrijeme ureda, zaključno do srijede, 20. svibnja. Također, pripadnici nacionalnih manjina koji će navršiti 18 godina do dana provedbe izbora, mogu se izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim uredom.

U nedjelju, 31. svibnja pripadnici 14 nacionalnih manjina moći će diljem Hrvatske birati 314 manjinskih vijeća - 74 na razini županija i Grada Zagreba, 140 u (sedamdeset) gradova te 100 vijeća u 87 općina, dakle gotovo pet tisuća članova. Vijeća nacionalnih manjina biraju se u gradovima i općinama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika. Manjinska vijeća na razini županije broje 25 članova, u gradovima 15, a u općinama deset članova. U županijama, gradovima i općinama u kojima nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se manjinski predstavnici. Vlada je raspisala izbore za ukupno 235 predstavnika, 88 na razini županija i u Gradu Zagrebu, 74 u gradovima i 73 u općinama. Članovi manjinskih vijeća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine. Izbori u nedjelju, 31. svibnja četvrti su manjinski izbori, prvi su održani u svibnju 2003., a sve dosadašnje pratio je slab odaziv birača.