Dnevne novosti

HND osudilo medijski napad na privatni život ravnatelja HRT-a

05.05.2015 07:05 ZAGREB, 4. svibnja 2015. (Hina), Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je medijski napad na privatni život Gorana Radmana, glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT), ističući kako je zadiranje u privatnost nedopustivo, neetično, i u suprotnosti s temeljnim principima novinarstva. 
Zadiranje u privatnost može biti opravdano samo iznimno u slučajevima kad detalji iz privatnog života izravno utječu na devijacije u obavljanju javne funkcije. Napad na privatni život glavnog ravnatelja HRT-a, ni na koji način nije povezan s javnom funkcijom koju obavlja i predstavlja eklatantan primjer neutemeljenog i neetičnog nasrtaja na privatnost, istaknuto je u priopćenju HND-a. Naime, portal Dnevno.hr u svom članku iznio je tvrdnje o privatnom životu, optužujući bez dokaza, što je nedopustiva praksa koja zahtijeva javnu reakciju, smatra Saša Leković predsjednik HND-a.

HND se protivio i kažnjavanjima novinara HRT-a zbog "verbalnog delikta" kada su ona najavljivana te svoje protivljenje ponovio kada je, unatoč brojnim prosvjedima u Hrvatskoj kao i međunarodnih novinarskih organizacija, glavni ravnatelj HRT-a otpustio novinare zbog "verbalnog delikta", dodaju. Također se protive da glavni ravnatelj koristi neopravdano velike ovlasti, koje su mu dane Zakonom o HRT-u, i potiču zakonske izmjene koje će primjereno smanjiti te ovlasti u javnom medijskom servisu demokratske države. Zalažu se i za smanjene utjecaja politike na izbor glavnog ravnatelja javnih medijskih servisa, te političkog utjecaja na njihov rad, istaknuto je. Napad na Radmana tek je posljednji u nizu sve češćih medijskih nasrtaja na privatni život javnih osoba, upozorava HND.