Dnevne novosti

Šeks podnio ostavku na zastupničku dužnost

29.04.2015 07:40 ZAGREB, 28. travnja 2015. (Hina), HDZ-ov zastupnik Vladimir Šeks u utorak je podnio ostavku na zastupničku dužnost, te novinarima potvrdio da odlazi na dužnost posebnog savjetnika Predsjednice Republike. 
"Danas sam podnio ostavku na mandat zastupnika, to je neopoziva ostavka jer ću biti imenovan za posebnog savjetnika predsjednice RH za ustavno-pravna pitanja. Dužnost savjetnika je nespojiva s mandatom zastupnika i zato sam podnio ostavku. Sutra će je Sabor najprije na MIP-u, pa potom i na sjednici i verificirati. Nakon 25 godina u Saboru došlo je vrijeme da se rastanem od Hrvatskog sabora", kazao je Šeks. Potvrdio je i da namjerava aktivirati mirovinu za koju je već davno stekao uvjete, te da će u Uredu Predsjednice raditi bez naknade. "To je dogovor s predsjednicom i s mojom željom da se više ne kandidram za Sabor, da više ne sudjelujem ni u izvršnoj vlasti. Ja sam dovoljno već mandata odradio, bio sam i u vladi, na različitim drugim državnim dužnostima, a sad je vrijeme za mlađe", poručio je Šeks. Dodao je kako nije riječ o iznenadnoj odluci. "Već dugo u meni sazrijeva jedna želja da, budući da ne kanim, da bude potpuno jasno, baciti koplje u trnje i da se više ne želim kandidirati za Sabor ni biti u izvršnoj vlasti. Ja ću koncem ove godine navršiti 73 godine i tražio sam način i prostor kako da ostanem u politici, ali u daleko mirnijoj poziciji", objasnio je. Šeksovu zamjenu HDZ će odrediti s izborne liste za 4. izbornu jedinicu, s koje je i izabran u Sabor.

Šeks je najdugovječniji Saborski zastupnik, jedini koji je u Saboru bio u svim mandatima od neovisnosti Hrvatske. Jedan je od tvoraca Božićnog Ustava iz 1990., a upravo je on 8. listopada 1991. za saborskom govornicom objavio Odluku o raskidu svih državno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ i time proglasio neovisnost Republike Hrvatske. Obnašao je niz dužnosti, bio je predsjednik 5. saziva Sabora, Odbora za Ustav, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i drugih saborskih tijela. Početkom 90-ih kratko je bio na funkciji državnog tužitelja, a potom i potpredsjednik Vlade za unutarnju politiku. Osnivač je i član HDZ-a, a u stranci trenutno ne obnaša niti jednu funkciju.