Dnevne novosti

HUBOL poziva Vargu da odustane od upravnog nadzora nad radom komora u zdravstvu

24.04.2015 07:22 ZAGREB, 23. travnja 2015. (Hina), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozvala je u četvrtak ministra zdravlja Sinišu Vargu da odustane od upravnog nadzora nad radom strukovnih komora u zdravstvu, kako je to predviđeno prijedlogom izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, što ocjenjuju nametanjem političke moći neovisnim institucijama.

HUBOL proziva Vargu da pred kraj mandata, po hitnoj proceduri, želi progurati svoje povjerenstvo za nadzor zakonitosti rada komora, zadirući u njihovu samostalnost i neovisnost, čime bi de facto bila ukinuta autonomija strukovnih komora u zdravstvu. Riječ je, kažu, o pokušaju neprimjerenog nametanja političke moći nad radom institucija koje nužno trebaju biti politički neovisne jer samo na taj način mogu djelovati kao korektivni faktor koji će štititi interese struke i staleža, unapređivati svoju djelatnost i jamčiti njezino pravilno obavljanje na korist zdravstvenog sustava u cjelini. HUBOL-u su posebno neprihvatljive ovlasti povjerenstva da predlaže ministru razrješenje predsjednika i drugih tijela komore, u slučaju neprovođenja naloženih mjera u zadanim rokovima. Time se negira demokratski ustroj komora zasnovan na izbornim procesima i iskazanoj podršci članstva. "Umjesto da se prijedlogom zakonskog rješenja ide u pravcu transformacije i reorganizacije komora u potpuno depolitizirane organizacije, namjera prijedloga izmjena zakona je potpuno suprotna", tvrdi predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža. Takvi pokušaji ne samo da podsjećaju na mračna vremena kad je ukinuta Hrvatska liječnička komora i suspendirana demokracija u društvu, već su i u potpunoj suprotnosti s postojećim europskim direktivama o samostalnosti rada zdravstvenih strukovnih organizacija te principima profesionalne autonomije i samouprave zdravstvenih profesija, upozorava Goluža.

Nakon što je Zakonom o reprezentativnosti Hrvatski liječnički sindikat isključen iz socijalnog dijaloga, ovo je još jedan korak ka daljnjoj marginalizaciji liječnika u društvu, tvrdi čelnik HUBOL-a. Stoga HUBOL poziva Vargu da odustane od prijedloga da upravni nadzor nad radom komora provodi povjerenstvo Ministarstva zdravlja, jer Hrvatska liječnička komora, kao i druge komore, treba biti samostalna, neovisna, staleška i strukovna organizacija, koja će biti izraz volje svojega članstva.