Dnevne novosti

Omejec: Prvi put smo ocjenjivali ustavnost prijedloga zakona

23.04.2015 07:50 OSIJEK, 22. travnja 2015. Hina, Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec izjavila je u srijedu u Osijeku kako je u odluci tog suda da se referendumsko pitanje o monetizaciji autocesta proglasi neustavnim bilo bitno što je pitanje bilo postavljeno u obliku prijedloga zakona pa je Ustavni sud prvi put u svojoj povijesti ocjenjivao ustavnost zakonskog prijedloga. 
Uoči znanstvenog skupa "Kada je nastala hrvatska država", koji je organizirala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), na pitanje novinara kojim se kriterijima vodio Sud pri donošenju odluke, Omejec je odgovorila da se tako odlučivalo jer se referendumskim pitanjem predlagalo donošenje zakona o dopuni i izmjenama Zakona o cestama, a tekst toga zakonskog prijedloga ocijenjen je neustavnim. Ustvrdila je da se radilo o istoj metodologiji koja se primjenjuje pri naknadnoj kontroli i ocjenjivanju ustavnosti zakona koje donosi parlament, samo što se ovaj put radilo o kontroli prijedloga zakona. Na novinarsko pitanje nije htjela komentirati optužbe sindikalnih čelnika po kojima Ustavni sud svojom odlukom pokazuje da je produžena ruka vladajućih struktura. Rekla je kako je došla sudjelovati na skupu koji je znanstvene, a ne političke naravi.

Predsjednik Nezavisnoga cestarskog sindikata i koordinator inicijative "Ne damo naše autoceste" Mijat Stanić ocijenio je da se iz odluke Ustavnog suda, koji je neustavnim ocijenio njihovo referendumsko pitanje o zakonskoj zabrani monetizacije autocesta, vidi kako se taj sud "potpuno stavio u ruke Vlade". "Ustavni sud ne provodi volju građana i ustavnu odredbu da građani i Hrvatski sabor mogu mijenjati zakone, a ovdje Ustavni sud služi za sprječavanje izravne demokracije i u potpunosti je podložan vladajućim strukturama", rekao je Stanić komentirajući odluku Ustavnog suda. U vezi s referendumskim pitanjem "Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći zakon: 'Zakon o dopuni i izmjenama zakona o cestama', koje sadržava i prijedlog promjena tog zakona, Ustavni sud ocijenio je da nije u skladu s Ustavom te da nije dopušteno raspisivanje referenduma.

Ustavni sud naveo je među ostalim u obrazloženju kako smatra da se Vlada odlukom iz travnja da odustaje od dodjele koncesije samoobvezala da će u slučaju donošenja nove odluke o dodjeli koncesije uvažiti činjenicu da je riječ o odluci za koju birači smatraju da bi trebala biti donesena na referendumu. Kako davatelj koncesija može biti i Hrvatski sabor, Vlada bi trebala pripremiti poseban zakonski prijedlog da koncesiju za javne usluge upravljanja izgrađenim autocestama i njihovo održavanje proglasi strateškim interesom.