Dnevne novosti

UN želi da EU u fokus summita o migrantima stavi pitanje azila

22.04.2015 07:00 ŽENEVA, 21. travnja 2015. (Hina/Reuters), UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR) u utorak je pozvala europske čelnike da u središte razgovora summita, čija je svrha ublažiti imigrantsku krizu na Sredozemlju, stave pitanja koja se odnose na azil i na zaštitu migranata. 
Nakon dosad najtežeg brodoloma migranata u Sredozemlju, čija bi konačna bilanca mogla biti i do 900 mrtvih, ministri EU-a u ponedjeljak su donijeli akcijski plan u 10 točaka, a potom je za četvrtak sazvan i izvanredni summit čelnika EU-a. "Moramo se pobrinuti da prioritet među usvojenim mjerama bude točka o azilu za imigrante i ona koja se odnosi na njihovu zaštitu", rekao je zamjenik UN-ova visokog povjerenika za zaštitu Volker Tuerk na brifingu u Ženevi. "Europsko političko vodstvo morat će na prikladan način odgovoriti na to pitanje, jer je riječ o temeljnim europskim vrijednostima, ljudskim pravima i ljudskom dostojanstvu, odgovornosti i solidarnosti", kazao je.

Ministri vanjskih i unutarnjih poslova zemalja članica EU-a podržali su u ponedjeljak na zajedničkom sastanku u Luxembourgu plan od 10 točaka o hitnom djelovanju kao odgovor na dramatičnu situaciju u Sredozemlju, gdje stotine migranata gube živote pokušavajući se domoći europskih obala. Plan su predložili visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopulos. U četvrtak će predsjednici država i vlada zemalja EU razgovarati o tome kako zaustaviti krijumčare ljudima, kako povećati napore za spašavanje ljudi, kako bolje pomoći najpogođenijim zemljama te kako povećati suradnju sa zemljom porijekla i tranzita migranata.