Dnevne novosti

PGŽ nastavlja osam EU projekata iako je projekt prekogranične suradnje suspendiran do daljnjega

21.04.2015 07:15 RIJEKA, 20. travnja 2015. (Hina), Primorsko-goranska županija nastavlja sedam projekata u okviru IPA Programa Jadranske prekogranične suradnje i jedan projekt u okviru Programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska, koji se sufinanciraju iz fondova Europske unije s gotovo dva milijuna eura, iako je projekt prekogranične suradnje suspendiran do daljnjega, rečeno je u ponedjeljak na redovnoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi. 
Prema podacima iz županije, program Jadranske prekogranične suradnje, od kojih županija ima 8 projekata u završnoj fazi provedbe, do daljnjega je suspendiran jer su kod upravljačkog tijela, regije Abruzzo u Italiji, uočene određene nepravilnosti. Svih osam projekata je od posebnog interesa županije, pa su u županijskoj upravi odlučili projekte završiti, a iz resornog ministarstva je najavljeno da će sredstva naknadno biti isplaćena. Kako je rekao pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, za isplatu je ostalo oko 10 milijuna kuna, a u to je uključen i dio plaća dijela županijskih službenika. To su projekti koji se financiraju iz sredstava prethodne financijske perspektive Europske unije 2007.-2013. godine, a odnose se na valorizaciju i dokumentiranje sačuvanih dijelova rimskog limesa, obnovu kaštela na području županije, stvaranje multimedijske platforme za emitiranje programa suvremene umjetnosti i jačanje operativne spremnosti za borbu protiv onečišćenja mora uljima, opasnim i štetnim tvarima na Jadranu. Obuhvaćeni su i projekti uspostave prekogranične mreže za prevenciju onečišćenja mora opasnim i štetnim tvarima radi ublažavanja posljedica onečišćenja na Jadranu, poboljšanja pristupačnosti i mobilnosti putnika na području Jadrana i unutrašnjosti kroz održivi razvoj novih prometnih usluga i poboljšanje fizičke infrastrukture, razvoja održivog jadranskog prostora temeljenog na energetskoj učinkovitosti i većoj upotrebi obnovljivih izvora energije te jačanja istraživačkih i inovacijskih kapaciteta u malim i srednjim poduzećima kroz umrežavanje malih i srednjih poduzeća u području bio-ekonomije i energetike.

Župan Zlatko Komadina je rekao da se sada EU projekti financiraju iz vlastite likvidnosti tj. sredstava županije, da županija može to financijski izdržati, da je resorno ministarstvo jamac te da se nada da će se sve riješiti do kraja godine. Primorsko-goranske županija provodi još 11 projekata koji se sufinanciranju iz drugih programa EU, Operativnih programa Republike Hrvatske te programa tehničke pomoći, a županijske javne ustanove i trgovačka društva provode još dodatnih 10 projekata. To su, primjerice, projekti monitoringa risa na području Gorskog kotara, monitoringa dobrih dupina, Uređenja centra za posjetitelje Beli Javne ustanove Priroda i izgradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Na konferenciji je, među ostalim, rečeno i da će se sljedeće školske godine, prema za sada neslužbenim podacima, u prve razrede osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji, nakon niza godina, upisati 203 učenika više.